MILINKO NAĐEN MRTAV: Sneg koji je minulog vikenda zahvatio delove Srbije, nažalost, odneo još jedan život

E. V. N.

29. 11. 2023. u 13:53

MEŠTANIN sela Reka na rudnjan­skoj visoravni, Milinko Čorbić (53), pronađen je juče mrtav, dva dana otkako je Poli­cijskoj upravi u Kraljevu prijavljen njegov nesta­nak. Njegovo beživotno telo nađeno je oko 14.30, smrznuto i prekriveno snegom, nedaleko od po­rodične kuće na visorav­ni između planina Goli­ja i Radočelo.

МИЛИНКО НАЂЕН МРТАВ: Снег који је минулог викенда захватио делове Србије, нажалост, однео још један живот

Rudno (na slici) i selo na rudnjanskoj visoravni gde je Čorbić živeo bili potpuno zavejani ( u uglu Milinko Čorbić), Foto G. Šljivić

Tako se, nažalost, na tragičan način završi­la intenzivna potraga za Čorbićem u kojoj su osim pripadnika po­licije i Vatrogasno-spasilačke čete (VSČ) uključili i članovi njegove porodice, Gor­ske službe spasavanja iz Kruševca, lovačkih udruženja, kao i ovda­šnji meštani.

Nesrećni Milinko je nestao u subotu uveče iz­među Rudna i Studenice, stotinak kilometara od Kraljeva. On je, prema priči komšija, trakto­rom krenuo od svoje kuće do lokalnog puta Rudno - Studenica gde su, pre­ma prethodnom dogovoru, trebalo da ga sačeka­ju članovi porodice i prevezu za Kraljevo . Oni, među­tim, zbog za­vejanog puta nisu mogli da se pro­biju, pa je Milinko, kako se pretpostavlja, krenuo nazad.

Traktor sa njegovim stvarima pronađen je dan kasnije na dva kilome­tra od kuće, i to je, sve dok beživotno telo nije pronađeno, bio i jedini trag u potrazi koju je do­datno otežavala visina snežnog pokrivača koja u pojedinim delovima rudnjanskog kraja dosti­že i visinu veću od pola metra.

Medicinska ekipa iz Ušća stiže u sela na Goliji, Foto Privatna arhiva

U zaseocima pod sne­gom ovog i studeničkog kraja normalizovano je snabdevanje strujom, a starim i nepokretnim licima, tamo gde je to po­trebno, u pomoć priskaču medicinske i ekipe VSČ. Tako je u zaseoku Gajići, rudnjanskog sela Bzovik, medicinska ekipa Hit­ne pomoći ambulante u obližnjem Ušću na licu mesta ukazala pomoć jed­noj nepokretnoj osobi.

Posledice koju su, to­kom vikenda, izazvale snežne padavine, još se otklanjaju u brdsko- - planinskim predelima Srbije. Vanredna situa­cija proglašena je juče u opštini Knjaževac, a i dalje je na teritorija­ma opština Babušnica, Nova Varoš, Crna Trava i Sjenica, kao i u delovi­ma Vranja.

- Otklonjeno je oko 97 odsto kvarova na elek­tričnoj mreži, koji su se desili prethodnih dana zbog vremenskih neprilika - izjavila je juče Dubravka Đedović Handanović, ministarka energetike, ističući da su sve ekipe "Elektrodi­stribucije Srbije" anga­žovane i da su i dalje na terenu.

- Radili su danonoćno i ostalo je oko dva do tri odsto kvarova, koji će bi­ti u toku dana sanirani, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih prilika - rekla je ministarka.

Ona je istakla i da je proizvodnja struje u EPS sigurna, da su deponije i akumulacije pune i da građani ne treba da se brinu.

Probleme u snabdevanju strujom, naime, još imaju domaćinstva u pojedinim planinskim selima u opštinama Nova Varoš, Crna Trava i Svrljig.

Putari čiste i seoske puteve, Foto Privatna arhiva

U novovaroškom kraju, bez električne energije su žitelji Mesne zajed­nice Bela Reka kao i za­selak Ojkovica u Mesnoj zajednici Jasenovo. Eki­pe ED su juče bile na te­renu i očekivalo se da će do kraja dana snabdevanje biti normalizovano. Bez struje je i 20 domaćin­stava u pribojskom selu Ograda kod Priboja i sto­tinak potrošača u Gostu­nu kod Prijepolja.

Iz Elektrodistribu­cije su saopštili da je u Svrljigu većina kori­snika dobila električ­nu energiju i da se sve čini da stigne u još oko 200 domaćinstava u ovom kraju, budući da je reč o velikom kvaru.

U bruskom kraju zbog kvara na trafo stanici bez struje je 29 domaćin­stava u planinskom zase­oku Simići, ali se, kako je rečeno, očekuje da će se napajanje uskoro nor­malizovati.

Težak, mokar sneg lomio drveće, Foto A. Rovčanin

Oprezna vožnja

KADA je reč o putevima prvog i drugog prioriteta, u većem delu zemlje su prohodni, ali na nekim deonicama ima od pet do 10 centi­metara snega. Prilazi zimskim tu­rističkim centrima su prohodni. Neprohodnih, uglavnom seoskih puteva, ima u opštinama Crna Trava, Sjenica, Tutin i Babušnica i nešto manje na području Ivanji­ce, Novog Pazara, Sjenice, Užica, Požege, Prijepolja, Valjeva, Vra­nja, Kruševca i Zaječara. Sneg je raskvašen, pa putari vozačima preporučuju opreznu vožnju.

U petak i do 22 stepena

IZ Republičkog hidrometeorološkog zavoda najavljuju da su danas pre podne moguće slabe mešovite padavine (kiša i sneg), ali će tokom dana uslediti postepeno razvedravanje. Meteorolozi kažu i da će sutra i u pe­tak, u većem delu Srbije doći do naglog porasta temperature.

Već u četvrtak posle jutarnjeg mraza, tokom dana biće toplije, od četiri stepena na istoku do 15 na zapadu zemlje, ali će ponovo početi da duva jak južni i jugozapadni vetar.

Najtoplije će biti u petak sa najvišim dnevnim temperaturama od 14 do 22 stepena, a u Timočkoj Krajini oko sedam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola