POŽAR IZAZVAO LJUDSKI FAKTOR: U Vršcu bitka sa stihijom trajala 15 sati, učestvovalo 50 vatrogasaca i 16 vozila

J. J. BALjAK

08. 08. 2022. u 08:17

NEZAPAMĆENI požar na Vršačkim planinama, koji je u subotu oko 15 časova izbio na padini iznad samog grada, izazvan je ljudskim faktorom.

ПОЖАР ИЗАЗВАО ЉУДСКИ ФАКТОР: У Вршцу битка са стихијом трајала 15 сати, учествовало 50 ватрогасаца и 16 возила

Foto Tanjug

Kako "Novosti" saznaju, vatrenu stihiju, koja je ugrozila i srednjovekovnu Vršačku kulu, repetitor, vodotoranj i brojne vikendice sa druge strane brda, izazvale su tri pojedinačne vatre koje su ljudi zapalili na različitim lokacijama u okolini starog hotela "Turist", koji se nalazi na samom spoju urbanog dela grada i šume.

Vršački šumari su brzo uočili i prijavili šumski požar, ali se plamen i pre nego što su vatrogasci došli munjevito proširio do prostorija Kluba ekstremnih sportova "Izazov", a potom i do vrha brda na kom se nalazi Vršačka kula. Za samo dvadesetak minuta vatra je prešla uzlaznu putanju od oko kilometar i po, potpirena vetrom koji je duvao u tom pravcu.

Nakon više od 15 sati borbe sa vatrenom stihijom, požar je u nedelju u ranim jutarnjim časovima ugašen, a sada se radi njegovo dogašavanje. U toj akciji, na veoma nepristupačnom i strmom terenu, učestvovalo je 50 vatrogasaca sa 16 vozila iz Vršca, Pančeva, Beograda, Zrenjanina i Novog Sada, deset pripadnika policije iz Vršca, kao i radnici šumske uprave i JKP "Drugi oktobar" sa dve auto-cisterne. U pripravnosti je bila i helikopterska jedinica, ali nije dejstvovala.

- Bio je to prizemni požar, koji je zahvatio "samo" travu i suvo opalo granje i drveće.

Ministar Vulin među vatrogascima, Foto Tanjug

Nisu gorele krošnje, zbog čega je procenjeno da nije bilo potrebno da se vatra gasi i iz vazduha - kaže, za "Novosti", Čedomir Karović, upravnik Šumske uprave "Vršac".

Pripadnike Sektora za vanredne situacije u nedelju je posetio i ministar Aleksandar Vulin, koji je tom prilikom pohvalio njihov rad, ali i istakao da se neodgovornost pojedinaca ogleda u činjenici da je za 24 časa u Srbiji bio čak 151 požar na otvorenom.

- U subotu smo imali požar u Vršcu na 45 hektara i u Preševu na 50 hektara. Ugasili smo ih oba, a setite se samo kolega iz Slovenije, koji su požar gasili sedam dana. Čitav region gori. U Srbiji je daleko najbolja situacija, jer su naši vatrogasci najbolje obučeni i opremljeni, a biće i još bolje opremljeni - poručio je Vulin.

Požar u Vršcu bi, kažu oni koji su učestvovali u gašenju, lakše i brže bio lokalizovan da su imali više ljudstva. Zato je ministar Vulin razgovarao o potrebi da se u tom južnobanatskom gradu oformi Dobrovoljno vatrogasno društvo.

NEBEZBEDNE ŠETNjE U PRIRODI

POVREĐENIH u ovom požaru nije bilo, niti su oštećeni objekti, ali je zato samoj šumi pričinjena velika šteta. Stabla lipe, jasena i hrasta su nagorela pri korenu i pitanje je da li će moći da se oporave. Kada se situacija sa požarom bude stabilizovala, šumari će obaviti sanitarnu seču oštećenih stabala, koja svakog časa mogu da se obruše. Dok se to ne uradi, šetnje po omiljenoj "Stazi zdravlja" neće biti bezbedne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)