SRPSKI KUVARI I KONOBARI SAD SVUDA NA CENI: Problem u ugostiteljstvu zbog sezonskog odliva radne snage sve je dublji, rešenje ni na vidiku
GODINE posle pandemije virusa korona donele su Srbiji veoma tešku situaciju sa radnom snagom u oblasti ugostiteljstva. Od maja počinje odliv konobara i kuvara u primorske zemlje, mahom u Hrvatsku, koji za duplo veći novac rade tokom letnje sezone. Nekima gazde nude i minimalac u kasnijim mesecima, kako bi se vežbali za narednu godinu. I dok kvalitetni radnici odlaze, ovde se useljava opravdani strah da ćemo ostati bez kvalifikovanog kadra, što će se odraziti i na zadovoljstvo gostiju uslugom.

Asocijacija molekularne gastronomije Srbije
Nedostatak radne snage postao je hroničan, ocenjuje direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede (HORES) Georgi Genov.
- Malo je bolja situacija bila do aprila, međutim, već sada se primećuje odliv - kaže Genov. - Austrija je olakšala dobijanje vize za ljude iz Srbije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, tako da će tamo biti više radnika nego ikada. Hrvatsko primorje i dalje je dominantno za sezonce, ali nam radnike preuzimaju i Crna Gora, Slovenija i Nemačka.
Nezvanični podaci kojima raspolaže Genov je da van Srbije, tokom sezone, sobarice mogu zaraditi do 1.200 evra mesečno, konobari do 1.500 evra, a kuvari do 3.000 evra. S druge strane, zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku, pokazuju da je prosečna januarska zarada u delatnosti smeštaja bila 75.301 dinar, dok je u delatnosti pripremanja hrane i pića 55.336 dinara.
Teško je bilo i pre u ugostiteljstvu, ali poslednjih dve, tri godine problem se produbio. Toliko, da srpski hotelijeri i restorateri pokušavaju da reše muku uvozom radne snage. Oni koji nama dolaze u pomoć nisu brojni, niti su dovoljno kvalifikovani u odnosu na profesionalce koji su u drugim zemljama potražili zaradu. Prema rečima Genova, veće plate glavni su motiv za privremeni odlazak.
- Nadležni ništa još ne čine kako bi se radnici stimulisali da preskoče zemlje regiona u udarnim mesecima. Ima nekoliko tačaka na kojima treba raditi. Vlasnici hotela i restorana treba da podignu plate, ali onda treba smanjiti doprinose u ugostiteljstvu za novozaposlene. Imamo veliku stopu PDV u odnosu na zemlje Evropske unije, što je takođe veliki problem. Po ugledu na Hrvatsku, treba regulisati napojnice pri plaćanju karticama. Ali povrh svega, moraju se ova zanimanja promovisati i prilagođavati programe obrazovanja. Nažalost, druga rešenja ne vidim - iskren je naš sagovornik.
(Ne)uslovi
PREMA rečima Uroša G., a prema pričama svojih kolega, lokali koji nude posao sezonskim radnicima ne mogu se pohvaliti dobrim uslovima. Oni koji postignu da rade u dobrim objektima, iza sebe imaju bogatu biografiju i poznate ugostiteljske objekte na osnovu kojih mogu da se pogode za platu.
Da bi otišli put duplo veće zarade, oni konobari i kuvari koji su u Srbiji u stalnom radnom odnosu, dovijaju se na različite načine. Tako veliki broj njih spaja godišnje odmore i otvara bolovanja, da bi nekoliko meseci proveli na moru. A sunce ne vide. Prema rečima Uroša G., uspešnog kuvara u jednom od renomiranih restorana u glavnom gradu, teza da "sezonanje" donosi više novca je zabluda, jer to zahteva više rada.
- Da se u Beogradu toliko radi, i da su kuvari plaćeni za to koliko rade, uzeli bi više novca. Živeli bi u svom domu, spavali u svom krevetu. Da se dogovore sa gazdama da rade dve smene, sigurno bi zaradili isto. Sposoban kuvar ovde u sezoni, može da naplati jednu smenu od osam sati i do 1.200 evra. Sezonci odlaze za 1.500. U mojim očima to se ne isplati - kaže Uroš G.
Preko zime minimalac
BEOGRAĐANIN Miloš M. ovog leta radiće u Hrvatskoj kao šanker. Obećana mu je fiksna plata od 1.500 evra, smeštaj i jedan do dva obroka dnevno u zavisnosti od smene. Nije planirao da ide van zemlje, ali mu je ponuda bila primamljiva, posebno što postoji mogućnost da i van sezone bude zaposlen uz minimalac od 500 evra.
- Uvek računamo na bakšiš, ali i plata je više nego dobra - priča nam Miloš. - Prošle godine je sezona u Hrvatskoj bila loša, pa nije bilo nešto posla, ali ni bakšiša. Moj prijatelj je tamo već zaposlen, radi leti, a zimi prima minimalac. Van sezone je ovde i dodatno radi. Tako Hrvati pokušavaju da zadrže najbolji kadar i najvrednije ljude i za naredne sezone.
Nažalost, praksa je pokazala da je sezonskim radnicima jedino važan finansijski motiv. Ništa ih ne vezuje za "kuću" u kojoj rade, hranu treba izbaciti što pre ne bi li se uštinulo vreme za predah između porudžbina, i ne vodi se računa o kvalitetu, već je imperativ kvantitet. Prema rečima ovog kuvara, ponuda da ostanu i van sezone nudi se samo šefovima.
- Svaki odlazak na sezonski rad je korak unazad u građenju karijere ovde - ističe Uroš - Nema stabilnosti u ostvarivanju kontakata ili uslovno rečeno, građenja imena. Ozbiljni šefovi kuhinja ne vole sezonske radnike, jer oni već u aprilu razmišljaju hoće li im zaposleni otići. Zbog svega ovoga nikada mi nije bila opcija da odem.

ŠPANIJA PROGLASILA VANREDNO STANjE
MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Španije proglasilo je vanredno stanje nakon današnjeg nestanka struje.
28. 04. 2025. u 21:32

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

ZVANIČNO - RAZVELA SE GAGA: Proces dug 13 meseci, PROMENILA prezime, a Toni ima novu devojku i to milionerku
PAPIRI za razvod pevačice Dragane Mirković i Tonija Bijelića su potpisani, a brakorazvodni postupak je okončan posle nešto više od godinu dana.
29. 04. 2025. u 14:20 >> 14:21
Komentari (0)