"NESTLE" ZASLAĐUJE DOHRANU: Istraživanja pokazala da u siromašnijim zemljama ima više šećera i meda u proizvodima za bebe

G. V.

18. 04. 2024. u 11:41

KOMPANIJA "Nestle" dodaje šećer i med u mleko i proizvode od žitarica za bebe, koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, što je suprotno međunarodnim smernicama koje imaju za cilj prevenciju gojaznosti i hroničnih bolesti. Ove podatke iznela je švajcarska istraživačka organizacija "Public Eye", a prenosi "Gardijan". Istraživači su u belgijsku laboratoriju na testiranje poslali uzorke hrane za bebe, koji se prodaju u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

НЕСТЛЕ ЗАСЛАЂУЈЕ ДОХРАНУ: Истраживања показала да у сиромашнијим земљама има више шећера и меда у производима за бебе

Foto: Ilustracija/Unsplash

Poređenjem rezultata i deklaracije na proizvodu, otkriven je dodatak šećera u obliku saharoze ili meda u uzorcima "Nido", pratećeg brenda mlečne formule namenjene za odojčad od godinu dana i stariju, i "Cerelac", žitarica namenjenih deci uzrasta između šest meseci i dve godine. Istraživanje je pokazalo da nivo šećera u navedenim proizvodima, koji se širom sveta prodaju pod različitim nazivima, iznosi čak šest grama u Senegalu i Južnoj Africi, dok je najveća doza viška zaslađivača pronađena u nigerijskom uzorku i iznosi 6,8 grama.

- Verujemo u nutritivni kvalitet naših proizvoda za rano detinjstvo i dajemo prednost korišćenju visokokvalitetnih sastojaka prilagođenih rastu i razvoju dece - saopštila je potparolka "Nestle". - U okviru visoko regulisane kategorije hrane za bebe, "Nestle" je uvek poštovao lokalne propise ili međunarodne standarde.

Kada je reč o glavnim evropskim tržištima "Nestle", uključujući Veliku Britaniju, nema dodanog šećera u formulama za malu decu, niti u proizvodima namenjenim bebama između šest meseci i jedne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)