FINANSIJSKI REZULTATI EPS-a ISTORIJSKI Ministarka Đedović: Promene su počele, ali mora i brže i bolje (FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

19. 03. 2024. u 10:50

SKUPŠTINA Akcionarskog društva "Elektroprivrede Srbije" usvojila je na današnjoj sednici Izveštaj o realizaciji Konsolidovanog Trogodišnjeg plana poslovanja za period od 1. 1. do 31. 12. 2023. godine, koji je pokazao da je dobit kompanije iznosila 114 milijardi dinara.

ФИНАНСИЈСКИ РЕЗУЛТАТИ ЕПС-а ИСТОРИЈСКИ Министарка Ђедовић: Промене су почеле, али мора и брже и боље (ФОТО)

Foto: Ministarstvo energetike

- Finansijski rezultat EPS-a u prošloj godini je zaista istorijski, dobit od skoro milijardu evra je do sada nezabeležena. Ipak, neophodno je nastaviti proces unapređenje upravljanja, sprovesti dubinske promene u svakom segmentu, poboljšati proizvodnju uglja, intenzivirati rad na otkrivkama i ubrzati investicije u proizvodne kapacitete - poručila je posle sednice ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, predstavnik osnivača u Skupštini EPS AD. 

Na sednici Skupštine kojoj su, osim članova Izvršnog odbora, prisustvovali i članovi Nadzornog odbora EPS AD, Đedović Handanović je konstatovala da su tokom prošle godine stabilizovani finansije i proizvodnja električne energije, uz značajno popunjene deponije uglja i akumulacije. 

Foto: Ministarstvo energetike

- Promene su počele od vrha, a da bi se kompanija zaista transformisala u profitabilnog energetskog giganta, promene moraju da se sprovedu i po dubini sistema. Još uvek se radi na planu transformacije kompanije kojim treba da budu postavljeni temelji operativne i finansijske efikasnosti. Istovremeno, neophodno je identifikovati nepotrebne troškove i sprovesti uštede, jer prostora za uštede ima, pre svega kada su poslovni rashodi u pitanju. Država će kao vlasnik nastaviti da insistira kako na planu transformacije, tako i na ubrzanom radu na otvaranju novih površinskih kopova, povećanju proizvodnje uglja i na mnogo većoj realizaciji investicija, jer su one EPS-u preko potrebne. Investicije moraju realnije da se sagledaju, bolje planiraju i što je najvažnije značajno bolje realizuju. Neophodno je posvećeno i kontinuirano praćenje finansijske i fizičke realizacije investicija pre svega u rudarskom sektoru - izjavila je Đedović Handanović.

Ona je navela i da su prvi efekti promena tu zahvaljujući predanom radu celog tima.

Foto: Ministarstvo energetike

- Zahvalna sam timu koji je imao znanja, volje i hrabrosti da zajedno započnemo reformu "Elektroprivrede Srbije". Ta reforma je više nego izazovna, imajući u vidu da se decenijama nije radilo ništa na tom planu. Promene su počele, ali mora i brže i bolje - istakla je ministarka.

BONUS VIDEO: DR NOVOSTI - Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)