BIĆEMO SPREMNI ZA DOMAĆINSTVO 2027: Srbija u Parizu uspešno predstavila napredak u pripremi Specijalizovane izložbe "Ekspo"

Visoka delegacija Srbije predočila je na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu izveštaj o napretku u pripremama za Sepcijalizovanu međunarodnu izložbu "Ekspo" koja će 2027. godine biti održana u našem glavnom gradu.

БИЋЕМО СПРЕМНИ ЗА ДОМАЋИНСТВО 2027: Србија у Паризу успешно представила напредак у припреми Специјализоване изложбе Експо

Foto: Goran Čvorović

- Predstavili dokle je Srbija došla u priprema svih radova koji su vezani i za infrastrukturu, i za organizaciju svih budućih aktivnosti, kako bismo uspeli da ispoštujemo datum, a to je kraj 2026, da sve bude spremno – saopštila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, posle učešća u prezentaciji.

Naglasila je da je reč o izuzetno velikom projektu i da Srbija želi da bude potpuno spremna i tako dočeka četiri miliona posetilaca iz celog sveta. Na kraju predstavljanja dala je obećanje da će sve završeno u roku.

- Bićemo spremni. Sa velikim zadovoljstvom očekujemo predstavnike što većeg broja zemalja. Planiramo da ugostimo preko sto država – istakla je ministarka.

Na obraćanju je predstavljen i novi vizuelni identitet "Ekspo 2027 Beograd".

- Novi logo ima lepu simboliku – istakla je Begovićeva. - Ona počinje sa dve reke, Savom i Dunavom, sa ušćem koje se nalazi u Beogradu i polako se pretvara u igru i postaje živopisan, višedimenzionalni logo koji označava igru, vodu, slobodu, sve ono što smo zamislili da bude priča vezana za našu izložbu.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je poručio da je prezentacija bila zapažena.

- Sve ono što je bilo planirano, od juna ove godine, kada smo dobili organizaciju "Ekspa", do danas, urađeno je besprekorno i u planiranim rokovima. Gledajući pripreme Osake za 2025, čini mi se da smo mi mnogo brže startovali i da imamo odličan napredak. Beograd će 2027. biti centar celog sveta – istakao je između ostalog ministar.

Direktor kompanije "Ekspo 2027 Beograd" Dušan Borovčanin je naveo da će radovi na izgradnji kompleksa započeti već do kraja ove godine.

- Pripreme na ravnanju terena već su počele i uveliko traju. Ministar finansija nedavno je ugostio generalnog sekretara BIE koji je vrlo pozitivno govorio o tome što smo posle vrlo kratkog vremena od izbora počeli sa radovima – naglasio je Borovčanin.

On se juče u Parizu prvi put obratio kao generalni direktor preduzeća "Ekspo 2027 Beograd". Istakao je da je to uobičajena praksa i određena vrsta obaveze u odnosu na Međunarnodni biro za izložbe da kao zemlja domaćin osnujemo kompaniju koja će se baviti pripremom izložbe i ujedno se zahvalio ministru Siniši Malom i Vladi Republike Srbije na ukazanom poverenju. Istakao je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno, na regionalnom sajmu vina u Beogradu, simbolično obeležio početak odbrojavanja do početka "Ekspo".

- Bio je to simboličan potez, ali veoma moćna poruka da Srbija planira da ne gubi vreme do 2027. godine – zaključio je Borovčanin.

Veče pre toga u rezidenciji ambasadorke Srbije u Parizu Ane Hrustanović održan je prijem na kome se Srbija zahvalila svima koji su pružili podršku našoj kandidaturi. Bio je prisutan veliki broj zvanica među kojima su, između ostalih, bili i premijer Južne Koreje Han Duk-So i ministri više zemalja.


POGAŽENI PRINCIPI

Posle nedavnog povlačenja prijave Rusije za domaćinstvo Svetske izložbe 2030. godine, Ruska federacija je juče saopštila da odustaje i od učešća na Ekspo 2025. u Osaki.

- Tokom svoje istorije, Međunarodni biro za izložbe tradiocionalno je karakterisala težnja za stvaranjem i inovacijama, širim vidicima sticanja znanja, jačim međunarodnim ekonomskim i humanitarnim vezama, kao i za zdravom i konstruktivnom konkurencijom. Nažalost, u poslednje vreme smo primetili uzastopne pokušaje nekih država članica da podrivaju ove principe – objasnio je ruski predstavnik na jučerašnjoj skupštini BIE razloge za povlačenje.

KOLA BEZ VOZAČA I MREŽA 5G

Ministar informisanja Mihailo Jovanović je poručio da će organizacija "Ekspo" biti prilika da se Srbija prikaže kao odličan domaćin, ali i kao zemlja naprednih tehnologija. Istakao je da Vlada u tom smislu pravi poseban program kako ćemo u naredne četiri godine dodatno, ulaganjem u veštačku inteligenciju, dalju digitalizaciju i razvoj biotehnologije, pokazati celom svetu da smo regionalni naučni i tehnološki lider. Osvrnuo se i na privremene dozvole za autonomna vozila koja je najavila predsednica Vlade Ana Brnabić, naglasivši da će se ići i dalje, ka potpuno automnim vozilima, za čijim upravljačima niko neće morati da sedi, ističući da će ona biti prikazana do 2027. godine. Naglasio je da Srbija do tada treba da uvede i 5G mobilnu mrežu, a aukciju za dodelu frekvencija očekuje tokom sledeće godine.


(Foto G. Čvorović)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu