SLOBODNA ZONA "SUBOTICA" Jedan od motora razvoja grada od 1995. godine, do danas

Promo

25. 08. 2023. u 16:00

Privredno društvo za upravljanje slobodnom zonom „Subotica“ osnovano je sada već davne 1995. godine i do danas predstavlja jedan od motora privrednog razvoja Grada Subotice. "U poslednjoj deceniji naša slobodna zona doživljava svoj ubrzani razvoj, zahvaljujući pre svega doprinosu 11 inostranih kompanija koje rade na području naše slobodne zone", ističu iz ovog privrednog društva. .

СЛОБОДНА ЗОНА СУБОТИЦА Један од мотора развоја града од 1995. године, до данас

Foto: Promo

- Rezultati koje smo ostvarili tokom 2022. godine su najbolji rezultat koji je naša slobodna zona ostvarila tokom svog postojanja. U 2022. godini naša slobodna zona je ostvarila ukupan promet od 1.086.301.769 eura što posmatrano u odnosu na ukupan promet u svih petnaest slobodnih zona u Srbiji koji iznosi 6.307.890.874 evra, ukazuje da naša slobodna zona učestvuje sa 17,22% u ukupnom prometu svih slobodnih zona koje svoju delatnost obavljaju na području Republike Srbije prema Izveštaju o poslovanju slobodnih zona u Republici Srbiji usvojenom od strane Vlade Republike Srbije - navode iz društva.

Takođe, ako analiziramo uticaj slobodne zone „Subotica“ na privredno - ekonomski razvoj, kako se navodi u Izveštaju, slobodna zona „Subotica” je u 2022. godini ostvarila značajan uticaj na privredu Republike Srbije.

- Naša slobodna zona je podigla nivo proizvodnje za dodatnih 38,38%, dok je vrednost izvoza proizvedene robe porasla za 39,70%. Kompanije koje posluju u slobodnoj zoni su poreklom iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, koje najvećim delom robu koja je izašla iz slobodne zone (99,95%) plasiraju na inostrano tržište.

Kako navode u slobodnoj zoni „Subotica posebno su ponosni na činjenicu da su najuspešnija slobodna zona po vrednosti ukupno pruženih i primljenih usluga u slobodnim zonama u 2022. godini. Čak 28,21% prometa usluga u slobodnim zonama Republike Srbije, ostvari se preko ove slobodne zone, odnosno 100.037.062 evra kako se navodi u gore pomenutom Izveštaju.

Bitno je napomenuti da slobodna zona „Subotica“ egzistira pored Grada Subotice i na području Grada Kikinde gde u režimu slobodne zone radi kompanija „Zoppas“, a Rešenjem Vlade Republike Srbije o davanju saglasnosti za proširenje područja Slobodne zone „Subotica“ donetom u julu 2023. godine područje slobodne zone „Subotica“ je prošireno na opštinu Senta.

- Jedna od naših aktivnosti u prethodnom periodu je bila usmerena na obeležavanje 25 godina postojanja našeg privrednog društva koje je usled pandemije izazvane virusom KOVID 19 umesto 2020. godine obeležena 2021. godine u okviru kojeg je naše privredno društvo bilo domaćin sednice Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta pri Privrednoj komori Srbije.

Foto: Promo

Kolektiv Slobodne zone

Prema rečima direktora privrednog društva d.o.o. za upravljanje slobodnom zonom „Subotica“ Saše Gravorca posebno su ponosni na projekat koji su pokrenuli pod nazivom „Zajedno do uspeha“ putem koga je do sada slobodna zona „Subotica“ potpisala sporazume o poslovno – tehničkoj saradnji sa 50 subjekata kojim se nastoji intenzivirati saradnja slobodne zone „Subotica“ sa obrazovnim institucijama – srednjim školama, viskom školama i fakultetima, javnim preduzećima, drugim slobodnim zonama, našim korisnicima, udruženjem poslodavaca i drugim subjektima od interesa za poslovanje slobodne zone „Subotica“.

- Kroz ovaj projekat naša nastojanja su usmerena ka kreiranju jednog intelektualnog inkubatora u okviru kojeg će se uspostaviti čvrsta saradnja između potpisnika sporazuma u funkciji razmene znanja, iskustava, neposrednoj primeni naučnih dostignuća u praksi, kao i zajedničkog učešća u domaćim i međunarodnim projektima - navodi Gravorac.

U slobodnoj zoni su značajne napore u prethodnom periodu usmerili ka čvršćem povezivanju nauke i privrede, posebno kroz saradnju sa Ekonomskim fakultetom Subotica Univerziteta u Novom Sadu gde smo 2022. godine partnerski organizovali internacionalni naučni skup SM 2022

Važna nagrada Privredne komore

- Naše privredno društvo je bilo domaćin kao suorganizator dve tematske sesie, jedne koja je posmatrala slobodne zone i njihov doprinos ekonomskom razvoju, a druga izazove sa kojima se suočavaju strani investitori usled poremećaja u globalnim lancima snabdevanja. Takođe, u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji u sklopu obeležavanja „Dana Srpske u Srbiji“ predstavljena su iskustva u razvoju naše slobodne zone opštinama i gradovima iz Republike Srpske. Kao rezultat ukupno preduzetih napora i aktivnosti naše privredno društvo je 2022. godine nagrađeno nagradom Privredne komore Srbije za poslovni uspeh.

Foto: Promo

Pogled na Slobodnu zonu

- Trenutne aktivnosti našeg privrednog društva su usmerene na pripremu dokumentacije vezano za proširenje područja slobodne zone „Subotica“ na opštinu Kanjiža gde se prema najavama očekuju potencijalna tri korisnika slobodne zone. Nadalje, aktivnosti su usmerene na izradu projektne dokumentacije za postavljanje solarnih panela na zgradu u vlasništu našeg privrednog društva, kao i na izradu projektne dokumentacije vezano za izgradnju proizvodno – skladišnih kapaciteta na parceli u vlasništvu našeg privrednog društva.

- U cilju unapređenja kvaliteta usluga koje pružamo naše privredno društvo je započelo proces ISO standardizacije kroz uvođenje ISO standarda 9001, 14001 i 45001. Radi dodatnog uređanja internih procesa našeg privrednog društva implemantirali smo sistem finansijskog upravljanja i kontrole kako bi podigli ekonomičnost, efektivnost i efikasnost našeg delovanja, kao i stepen fisklane odgovornosti. Takođe, kako bi izvršilo disperziju svojih poslovnih aktivnosti privredno društvo d.o.o. za upravljanje slobodnom zonom „Subotica“ je u spektar svojih usluga uključila dodatne usluge poput usluga košenja i održavanja zelenih površina svojih korisnika, usluga zimske službe, kao i usluga iznajmljivanja reklamnog prostora na bilbordu u vlasništvu našeg privrednog društva - zaključuju iz Slobodne zone. 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)