MOMIROVIĆ: 2022. godina rekordna kada je reč o ukupnoj robnoj razmeni sa Ujedinjnim Kraljevstvom

Novosti online

11. 05. 2023. u 16:13

VREDNOST ukupne robne razmene sa Ujedinjnim Kraljevstvom u 2022. godini iznosila je 788,3 miliona evra, što je povećanje od oko 27% u odnosu na 2021. godinu, izjavio je ministar trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović nakon sastanka sa Krisom Bartonom, komesarom za trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva zaduženog za Evropu.

МОМИРОВИЋ: 2022. година рекордна када је реч о укупној робној размени са Уједињним Краљевством

Foto: MUST

- U robnoj razmeni sa Ujedinjnim Kraljevstvom Srbija ostvaruje suficit u iznosu od 125 miliona evra. Izvoz Srbije iznosio je 456 miliona evra i u prošloj godini smo uspeli da ostvarimo rast izvoza od 28% u odnosu na lane. Vidimo da u poslednje dve godine imamo značajan porast trgovinske saradnje naše dve zemlje, a današnji sastanak sam iskoristio i kao priliku da pozovem britanske kompanije da nastave sa ulaganjem u Srbiju - izjavio je ministar Momirović.

Ministar Momirović je istakao da u trgovini uslugama Ujedinjeno Kraljevstvo, uz SAD i Nemačku, pripada najvažnijim partnerima sa kojima Srbija beleži pozitivan saldo iz godine u godinu.

Foto: MUST

- Ukupan promet uslugama u 2022. godini iznosio je 1,3 milijardi evra, što je povećanje od 21 odsto u odnosu na 2021. godinu. Prihod od izvoza usluga u trgovini sa Ujedinjenim Kraljevstvom iznosi 883 miliona evra, gde Srbija beleži suficit od 422 miliona evra. Ovo je druga godina zaredom da ostvarujemo promet preko milijardu evra - istakao je ministar Momirović.

Sastanku u Vladi Republike Srbije prisustvovala je i ambasadorka Ujedinjnog Kraljevstva u Beogradu Šan Meklaud.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)