ZLATNA ŽILA U ŽAGUBICI: Bogato nalazište otkriveno u istočnoj Srbiji

E. B. TALIJAN

21. 01. 2023. u 08:11

NA lokalitetu Čoka Rakita, u opštini Žagubica, pronađeno je bogato ležište zlata. Njegova zapremina preliminarno je određena na 10 miliona kubnih metara, odnosno dimenzije 500 metara puta 250 puta 80.

ЗЛАТНА ЖИЛА У ЖАГУБИЦИ: Богато налазиште откривено у источној Србији

Foto Printskrin

Dosadašnji rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto. Čoka Rakita se nalazi oko tri kilometra jugoistočno od ležišta "Projekat zlata Timok".

Ovo je saopštila multinaciona kompanija Dundee Precious Metals INC, sa sedištem u Kanadi, koja se bavi istraživanjem zlata u Srbiji. Zamenik direktora Geološkog zavoda Predrag Mijatović navodi da je ta kompanija u izveštaju od pre nekoliko godina procenila rezerve zlata na ovom lokalitetu na oko 30 tona. Međutim, kako dodaje, nema novih procena, a na osnovu podataka koje su sada objavili, to se ne može zaključiti. On objašnjava da će se prava količina rezervi i svi detalji znati kada kompanija završi i odbrani elaborat pred republičkom Komisijom za overu rezervi mineralnih sirovina.

- Objavljeni rezultati pokazuju da je ležište bogato i da bi trebalo očekivati dosta zlata - kaže Mijatović.

- Kompanija je trenutno u fazi procene koji je tehnološki postupak najoptimalniji za dobijanje što veće količine zlata iz rude. Kada to definišu, onda će odrediti i kako će obavljati eksploataciju ležišta.

Foto AP

Prema njegovom mišljenju, na osnovu svih dostupnih podataka, veoma je izvesno da će biti otvoren rudnik na lokalitetu Čoka Rakita. On ističe da bi to bilo izuzetno značajno za opštinu i čitav kraj i da bi moglo da donese posao svima u Žagubici. Osim ekonomske koristi, važno je da se rudarstvo razvija uz poštovanje savremenih ekoloških standarda.

- Firma Dundee Precious u Bugarskoj ima postrojenje za preradu zlatonosne rude - kaže Mijatović.

- Tamo rade u pojasu zaštićene prirode, gde se strogo kontroliše zaštita okoline, i to bez ikakvih problema, poštujući savremene standarde.

On navodi da svaka rudarska aktivnost može da se kontroliše i ističe da je obavezan deo dokumentacije i studija procene uticaja na životnu sredinu.

- Za otpad se prave posebne površine, koje su zaštićene sa svih strana - ukazuje Mijatović.

- Ti prostori su potpuno izolovani i sprečeno je bilo kakvo oticanje štetnih materija u okolnu sredinu.

ZNAČAJAN KORAK ZA EKONOMIJU

MINISTARSKA rudarstva Dubravka Đedović ocenila je da su potencijalne rezerve značajne sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti veoma važno za ekonomiju cele zemlje:

- Treba napomenuti da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi. Ovo potencijalno ležište daje dodatnu vrednost ležištima koja su već detektovana na projektu Timok kod Žagubice.

Preliminarni rezultati još ne znače otvaranje rudnika. Tokom ovog procesa, pouzdanost informacija o ležištu i svim drugim faktorima postepeno se povećava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)