ROSATOM POVEĆAO IZVOZ: Portfolio inostranih porudžbina za 10 godina unapred stabilan na nivou od 200 milijardi dolara

Novosti online

26. 12. 2022. u 08:53

ROSATOM procenjuje rast izvoza u 2022. godini na 15 odsto, pri čemu je ostao stabilan na 200 milijardi dolara, izjavio je izvršni direktor ruske državne kompanije za nuklearnu energiju Aleksej Lihačev, prenosi RT.

РОСАТОМ ПОВЕЋАО ИЗВОЗ: Портфолио иностраних поруџбина за 10 година унапред стабилан на нивоу од 200 милијарди долара

Foto: Printskrin Youtube/ Rosatom Global

 - Izvoz će biti veći za oko 15 posto, ali treba znati da je to daleko od granice - rekao je Lihačev za list "Izvestija".

Prema njegovim rečima, rast potiče od ugovora čija je realizacija u toku, od isporuka goriva, proizvoda obogaćenog uranijuma, usluga konverzije, kao i izgradnje 23 nuklearne jedinice na projektima u desetak zemalja.

Rosatom je, od početka rata u Ukrajini pre 10 meseci, izbegao sankcije Zapada, mada su Sjedinjene Američke Države ranije ove godine razmatrale njihovo uvođenje, prenosi Rojters.

 - Čak i u takvim uslovima, naš portfolio inostranih porudžbina za 10 godina unapred je stabilan na nivou od 200 milijardi dolara. Ove godine ćemo premašiti psihološki važnu barijeru u isporuci naših proizvoda u inostranstvo s iznosom od 10 milijardi dolara - rekao je Lihačev.

Rosatom je u pregovorima sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju o bezbednoj zoni oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, najveće u Evropi, koju su ruske trupe zauzele u martu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!