"OTVORENI BALKAN" ŠTEDI NOVAC I VREME: Na graničnom prelazu Preševo, gde funkcioniše posebna traka namenjena prevoznicima iz tri države

J. STOJKOVIĆ

23. 05. 2022. u 11:28

VEĆ gotovo dva meseca na graničnom prelazu Preševo funkcioniše posebna saobraćajna traka namenjena prevoznicima kompanija sa statusom ovlašćenog privrednog subjekta iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

ОТВОРЕНИ БАЛКАН ШТЕДИ НОВАЦ И ВРЕМЕ: На граничном прелазу Прешево, где функционише посебна трака намењена превозницима из три државе

Foto J. S.

Sada bez problema prevoznici, kako su se uverili reporteri "Novosti", prelaze granicu, a umesto višesatnih čekanja sada se procedura svodi na samo desetak minuta. Kamiondžije sa kojima smo razgovarali kažu da ova ideja poslodavcima štedi novac, a njima vreme i da priželjkuju da se ovakav princip rada uvede i na drugim prelazima, kao što je Horgoš.

U Upravi carine, "Novostima" je rečeno da je u saradnji sa drugim državnim organima na graničnom prelazu Preševo, omogućen povlašćen tretman prelaska granice, u tom smislu što je na ulazu u Srbiju za njih izdvojena posebna saobraćajna traka, što im omogućava brži prelazak granice uz manje procedura i zadržavanja.

Imajući u vidu činjenicu da se na dnevnom nivou na ulaz u Srbiju prijavi između 800 i 1.000 teretnih motornih vozila, posebna saobraćajna traka je od velikog značaja, što privrednicima dodatno smanjuje troškove, pojašnjavaju u carini. Prema podacima Uprave carina, od početka godine do 18. maja na ulazu u zemlju evidentirano je 82.326 teretnih motornih vozila, a u istom periodu na izlazu iz zemlje je evidentirano 61.771 teretno motorno vozilo.

Pošiljke koje podležu fitosanitarnoj i veterinarskoj kontroli na samom graničnom prelazu nisu više predmet pregleda inspekcijskih službi, već se iste direktno upućuju u organizacionu jedinicu Vranje, na dalji postupak gde prilažu usaglašeni sertifikat zemalja iz projekta "Otvoreni Balkan". Samim tim, takve pošiljke prolaze carinske formalnosti i procedure na granici bez zadržavanja na šalterima.

BEZ GUŽVI

Na samom početku letnjeg perioda, kada se frekventnost saobraćaja na ovom graničnom prelazu povećava, čak i vozači putničkih automobila kažu da je neuobičajen prizor što više nema kolona kamiona koje čekaju da pređu granicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024