GRUNDFOS U SRBIJI: Vodu pokreću gravitacija i pumpe, a odgovornost dobre akcije

Novosti online

12. 04. 2023. u 16:00

GRUNDFOS Srbija je 2022. godine pokrenuo projekat sportskog letnjeg kampa za decu bez roditeljskog staranja u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, na koji smo posebno ponosni jer smo u njegovu implementaciju uključili kako kolege iz Fondacije u Danskoj tako i kolege u Srbiji, nevladine organizacije i Turističku organizaciju opštine Inđija, kaže Mirjana Barićak, stručnjak za ljudske resurse kompanije Grundfos.

ГРУНДФОС У СРБИЈИ: Воду покрећу гравитација и пумпе, а одговорност добре акције

Foto: PKS

Projekat letnjeg kampa kojim Grundfos konkuriše za nagradu za društveno odgovorno poslovanje Privredne komore Srbije Đorđe Vajfert, biće održiv, u skladu sa praksom kompanije, pa ćemo  nastaviti sa ovom lepom praksom i u 2023. realizovati sličan program, samo na izmenjenoj lokaciji, na Divčibarama, navodi Mirjana Barićak.

Idejni tvorac akcije je Miroslav Petrović, zaposlen u Grundfosu, rodom iz Srbije, koji trenutno živi u Danskoj. „Kontaktirao sam Dečje selo i prihvatili su predlog. Napravili smo letnji kamp za decu od 4 do 21 godine, a prošlogodišnji smo organizovali u Inđiji, od 8. do 13. jula. Ove godine planiramo Divčibare, već su odobrena sredstva, što znači da će projekat postati tradicionalan“, navodi Petrović.

Za 80-oro dece Grundfos je obezbedio prevoz i smeštaj tokom šest dana u Inđiji, uz propratni kulturni, edukativni i sportski program, kao i druženje sa Grundfos volonterima. Cilj je da se deca iz Dečjeg sela, koje je po svojoj poziciji izolovano, integrišu u život i rad lokalne zajednice.

Pomogla je i firma Miteks iz Arilja, deca su dobila sportsku opremu i iskreno uživala u svim aktivnostima. Pored sportskog, organizovan je i edukativni program, kao što je poseta spomeniku Milunke Savić i obilazak gradskog muzeja u Inđiji. Sa decom je bilo i 13 pedagoga, zaduženih da im bude prijatno, da se dobro osećaju, zabave i da se integrišu u život lokalne zajednice, navodi Petrović i dodaje da zaposleni Grundfos doživljavaju kao veliku porodicu.  

Veljko Todorović, direktor Grundfosa u Srbiji, podsetio je da kompanija osnovana u Danskoj 1945. godine, danas broji više od 100 fabrika u čitavom svetu, a jedna od njih nalazi se u Srbiji, u Inđiji. U Srbiji, Grundfos, pored fabrike u Inđiji,  i kancelarije u Airport City-ju u Beogradu, koje se bave prodajom zapošljava i globalne funkcije.

Sa proizvodnjom u Srbiji počeli su 2010. godine a pored ove fabrike koja radi po najsavremenijim principima energetske efikanosti i cirkularne ekonomije, krajem 2019. izgradili su i solarnu elektranu kapaciteta 1,3 MW i bio booster postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje nakon finalnog prečišćavanja putem reverzne osmoze i mineralizacije daje vodu kvaliteta pijaće vode.

- Izgradili smo stanice za punjenje električnih vozila, formirali najveće geotermalno polje u Srbiji, gde koristimo geotermalnu energiju crpeći je iz zemlje, a u periodima kada imamo viškove, skladištimo je ponovo u zemlju, kako bi se održao balans - navodi Todorović.

Veliku pažnju kompanija poklanja digitalizaciji i robotizaciji, čime se omogućava da daljinski, bez fizičkog prisustva obezbedimo podršku iz centrale u vezi sa otklanjanjem nekog problema u procesu proizvodnje, objasnila je Ninoslava Zvicer, menadžer za EHS u Grundfosu.

Radimo na razvoju automatski vođenih vozila kao podrške u optimizaciji procesa, dok se u realnom vremenu prate svi parametri u procesima i time omogućuje promptna reakcija na izazove.

Kompanija ima implementiran Integrisani sistem menadžmenta koji čini ukupno 4 sistema: ISO 9001-kvalitet, ISO 45001-bezbednost na radu, ISO 14001-životna sredina, ISO 50001-menadžment energijom. Dobitnici su Oskara kvaliteta.

Kada je u pitanju bavljenje društvenom odgovornošću, Kompanija Grundfos u organizacionoj strukturi ima poseban Komitet za DOP koji se bavi zaštitom životne sredine, saradnjom sa lokalnom zajednicom, nevladinim organizacijama i obrazovnim institucijama.

Tri ključna strateška opredeljenja kompanije – čista voda za ljude i planetu, smanjenje emisija CO2 i korišćenje obnovljivih izvora energije, povezivanje sa lokalnom zajednicom - dosledno ih primenjuju kroz poslovnu praksu, ukazuje Mirjana Barićak. Podrška osobama sa posebnim potrebama ogleda se u uspostavljanju „fleks“ odeljenja za osobe sa ograničenom sposobnošću, gde je zaposlena 21 osoba.

Kompanija se posebno ističe u primeni principa održivog poslovanja u pogledu maksimalnog korišćenja obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, minimizacije otpada, recirkulacije fluida, uštede u potrošnji vode, energije, sirovina, resursa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!