VEGA IT: Rešenja za bolji i humaniji život zajednice

Novosti online

05. 04. 2023. u 16:29

Programeri kojima je stalo

VEGA IT: Решења за бољи и хуманији живот заједнице

Foto: PKS

Projekat „Programeri za građane“ kojim konkurišemo za nagradu za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“ Privredne komore Srbije nastao je iz želje da se udružimo sa IT i dizajnerskom zajednicom, kako bismo razvili softverska rešenja za neprofitna udruženja i organizacije širom Srbije koja će  doprineti da živimo u boljem društvu, kaže Uroš Gostović, marketing menadžer kompanije Vega IT.

Vega IT od samog osnivanja kompanije želi da iskoristi svoje iskustvo i znanje i pomogne zajednici, a  “Programeri za građane” je samo jedan od takvih projekata. Prioritet je pomoć organizacijama koje podržavaju hiljade ljudi. U okviru ovog projekta, bilo koje udruženje može da se javi ukoliko im treba softversko rešenje, pod uslovom da projekat nije komercijalan.

„Programeri za građane, organizovan 2022. godine peti put,  predstavlja održiv projekat, koji uključuje različite neprofitne  organizacije i udruženja, a odvija se u nekoliko faza - od poziva neprofitnim organizacijama i udruženjima, do odabira onih sa najvećim potencijalom da unaprede zajednicu. Sledi izbor ideja, uz pomoć glasova zajednice i kreiranje liste prioriteta realizacije projekata”, objašnjava Gostović. 

Prema njegovim rečima, kampanja je podrazumevala i poziv dizajnerskim agencijama i dizajnerima iz Srbije koji su želeli da daju svoj doprinos.  Odazvali su se kako pojedinci tako i agencije među kojima i ELDER, Dynamicsoft, PopArt i Storyline. Sam Hakaton, 48-časovno takmičenje u programiranju, organizovan je od 14. do 16. oktobra 2022. godine i više od 160 IT inženjera radilo je na čak 15 projekata sa ciljem da unaprede zajednicu u kojoj živimo. Tokom Hakatona, pridružile su se i kompanije EmakinaRS, BeelIT i Seven Bridges.

Nakon završetka Hakatona, originalna softverska rešenja donirana su organizacijama, a projekti su dati  građanima na korišćenje. Tokom kampanje 2022. čak 13.000 građana glasalo je za ideje.

„Do sada smo organizovali 5 Hakatona, za koje se procenjuje da je na njima rađeno na ukupno 45 projekata, a najveći iskorak sa Hakatonom 2022. napravljen je na planu uticaja projekta na zajednicu“, ističe Maja Božić, jedan od partnera u kompaniji, koji se bave strateškim razvojem i planiranjem poslovanja.

Foto: PKS

Ako bismo morali da predstavimo najbolje projektne ideje, to bi svakako bio website organizacije „Leuka“, čiji je cilj omogućavanje svim korisnicima relevantnih, proverenih informacija o akutnim leukemijama na jednom mestu, kako od lekara tako i od ljudi koji su prošli kroz proces lečenja. 

Zatim, projekat web detektivi, koji smo radili sa Centrom za nestalu i zlostavljanu decu, gde deca kroz aplikaciju mogu da prijave sajber nasilje, kao što je napad na privatnost, krađa fotografija, vulgarne i preteće poruke i komentari, pozivi na mržnju, ali i uhođenje, iznošenje neistina i deljenje sadržaja koji mogu ugroziti nečiji ugled, dostojanstvo i povrediti emocije.

Sama deca su detektivi koji štite i sebe i druge.

Posebno je interesantan projekat rađen sa organizacijom Animal Rescue Serbia – aplikacija „Prijavi“ koja omogućuje sve informacije u vezi sa životinjama, od anonimnog prijavljivanja zanemarivanja, zlostavljanja, ilegalnih borbi, šverca, do servisnih informacija za građane. 

Posvećeni brizi o ljudima

„Zaposleni u kompaniji Vega IT organizuju i učestvuju u velikom broju društveno odgovornih akcija kako bi pomogli onima kojima je potrebna pomoć. “Naučili smo da možemo da pomognemo zajednici, IT industrija prepoznata je kao industrija koja ima ljude, pamet i novac, a uključivanjem i drugih kompanija u naše akcije možemo da postignemo i mnogo više“, ukazuje Maja Božić i navodi da su prema konceptu Hakatona, razvili i druge projekte društveno odgovornog poslovanja, otvorili ise za celu Srbiju, a od ove godine i za region, konkretno za Podgoricu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)