Pošumljeno 100 hektara projektom „Jedna karta – jedno drvo“

Novosti online

05. 04. 2023. u 13:04

PROJEKTOM „Jedna karta – jedno drvo“, koji je podrazumevao da se za svaku prodatu kartu na „Serbia Open” teniskom turniru posadi jedno drvo u gradovima širom Srbije, organizator ove sportske manifestacije Legacy International zasadio je 36.000 sadnica platana i crvenog hrasta na više od 120 lokacija.

Пошумљено 100 хектара пројектом „Једна карта – једно дрво“

Foto: PKS

Cilj ove beogradske kompanije je da dugoročno doprinese poboljšanju kvaliteta vazduha i životne sredine i povećaju pošumljenost Srbije. Projektom su konkurisali za Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert” Privredne komore Srbije.

- Rezultat projekta ogleda se u 36.000 posađenih sadnica platana i crvenog hrasta, na više od 120 lokacija i gotovo 100 hektara zemljišta u 27 gradova i opština. Prema rečima ekologa, ovaj broj sadnica će godišnje eliminisati više do 840.000 tona CO2 iz vazduha - kaže Vojin Pušica, menadžer poslovnih operacija u Legacy International, koje pruža organizacione i konsultantske usluge u oblasti organizacije teniskih i ostalih sportskih manifestacija u zemlji i regionu.

Najvažniji prioriteti njihove organizacije su, prema rečima Pušice, sprovođenje održivih projekata koji imaju širi pozitivan uticaj na različite aspekte društva i doprinose poboljšanju i napretku ekonomije i infrastrukture, kao i napretku i promociji sporta u zemlji i regionu.

- Kroz organizaciju sportskih manifestacija, teniskih turnira, kao jednog od glavnih projekata naše organizacije, trudimo se da posebnu pažnju posvetimo zaštiti i poboljšanju kvaliteta životne sredine. Dugoročan cilj u oblasti organizacije teniskih turnira jeste kreiranje prvog potpuno zelenog turnira, koji će u svim aspetkima podržavati ekološke standarde očuvanja životne sredine - navodi Pušica.

Dodatno, jedan od ciljeva projekta „Jedna karta – jedno drvo“, bio je i podizanje svesti građana o značaju očuvanja okoline kroz ovakve i slične akcije, kao i motivisanje drugih sportskih manifestacija da imaju odgovoran odnos prema životnoj sredini i pošalju važnu poruku velikom broju ljudi koje okupljaju.

Doprinos su dali brojni privredni subjekti i sponzori turnira koji su kupovinom karata podržali akciju. Učestvovali su i NVO Zeleni razvojni centar, koja je pomogla u kompletnom logističkom sprovođenju akcije i komunikaciji sa svim gradovima i opštinama u kojima je obavljenja sadnja, kao i sve komunalne službe na lokacijama sadnje koje su pomogle u pravilnom sađenju i daljem održavanju sadnica.

Kao kompanija i organizator jednog od najvećih sportskih događaja u Srbiji i regionu - „Serbia Open”, prepoznaju i trude se da promovišu značaj pozitivnog uticaja na čitavo društvo stvarajući zaostavštinu koja će trajati mnogo duže nego sam turnir.

Privredna komora Srbije dodeljuje od 2007. godine. Nagrada je priznanje laureatima, ali i podsticaj ostalim organizacijama da osim poštovanja zakonske regulative, kao podrazumevanog minimuma, dodatnim aktivnostima društvu, lokalnoj zajednici i životnoj sredini, vraćaju više od onog što od njih uzimaju.

Deveti konkurs za nagradu je bio otvoren do 10. januara ove godine, stiglo je 35 prijava (18 u kategoriji velikih, 10 u kategoriji malih i mikro privrednih društava i 7 u kategoriji srednjih), a proglašenje dobitnika će biti u maju ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)