Društvena odgovornost u svim segmentima Komtrejd poslovanja

Novosti online

29. 03. 2023. u 13:44

REGIONALNI lider u IT industriji, kompanija Komtrejd (Comtrade), od samog osnivanja, svoje poslovanje temelji na principima društvene odgovornosti koji se ogledaju u odnosu prema zaposlenima i njihovim porodicama, zaštiti životne sredine, posvećenosti obrazovanju i razvoju dece i mladih, kao i celokupnoj dobrobiti zajednice u kojoj posluju.

Друштвена одговорност у свим сегментима Комтрејд пословања

Foto: PKS

Za tri decenije postojanja realizaovali su veliki broj projekata društveno odgovornog poslovanja u različitim oblastima, a posebno su ponosni na projekat „Moja učionica Tesla edu“ koji je u najteže vreme pandemije koronavirusa pomogao osmacima da savladaju izazove i neizvesnost, što bolje se pripreme za završni ispit, i tako upišu željenu srednju školu.

„Jako smo ponosni na naš projekat „Moja učionica Tesla edu“ na LMS platformi koju je kompanija Komtrejd napravila i prilagodila potrebama testiranja male mature. U samo dve, tri nedelje pripreme pred polaganje završnog ispita, u vrlo specifičnim društvenim okolnostima, uz pomoć onlajn testa samoprocene znanja, uspeli smo da testiramo preko 65 000 učenika koji su imali probu male mature uz podršku ove platforme. 'Moja učionica Tesla edu', samo je jedan od naših projekata društveno odgovornog poslovanja, posebno ga ističemo i sa njim smo konkurisali za Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje 'Đorđe Vajfert' Privredne komore Srbije“, ističe Aleksandar Đorđević, marketing menadžer u kompaniji Komtrejd sistem integracije, koja je kreirala platformu.   

Komtrejd je posvećen stalnom unapređenju odnosa sa svojim zaposlenima, klijentima, dobavljačima i celokupnim okruženjem. Iniciraju i podržavaju mnogobrojne organizacije i projekte razvoja kulture i umetnosti, promovišu sport, zdrav i aktivan život.

„Smatramo da se društvena odgovornost kompanije primarno ogleda u odnosu prema zaposlenima — oni su naš najvažniji resurs i ključ poslovnog uspeha. Zalažemo se za održiv balans između poslovnog i privatnog života. Svakog člana tima motivišemo da ispolji svoj puni potencijal, bez obzira na rodni identitet, poreklo, nacionalnost, veroispovest, bračni status, invaliditet, seksualnu orijentaciju ili godine života. Nastojimo da obezbedimo što bolje uslove za rad, kao i adekvatno nagrađivanje. Naši zaposleni uvek mogu da dobiju podršku u vezi sa poslovnim, pravnim, finansijskim ili emocionalnim pitanjima. Imaju pravo i na besplatno psihološko savetovanje. Finansijski podržavamo sve zaposlene koji se ostvare u ulozi roditelja“, objašnjava Anja Aleksić, član Upravnog odbora Komtrejda, zadužena za društvenu odgovornot i održivost.

Posvećenost deci i ekologiji

Aktivnosti kompanije stalno su usmerene na jednu od društveno najznačajnijih tema — uključivanje dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u redovne tokove. Kroz besplatan projekat prekvalifikacije i stručnog osposobljavanja za testiranje softvera i kontrolu kvaliteta, omogućavaju promenu zanimanja roditeljima ove dece. To je  posebno pogodno za roditelje koji žele da rade od kuće.

„EDIT, besplatnu letnju školu programiranja, organizujemo već 27 godina, omogućujući mladima učešće na IT projektima, sticanje novih znanja i mogućnost stalnog zapošljavanja. Izneli smo projekat edukacije mladih o rizicima i opasnostima na internetu u saradnji sa Centrom Alfa.

Edukujemo decu naših zaposlenih kroz brojne besplatne IT radionice i kurseve engleskog jezika u okviru IT letnje avanture“, dodaje Aleksić.

Polovinom marta posadili su i 100 sadnica drveća svojim primerom pokazujući kako svako može da doprinese smanjenju karbonskog otiska i poboljšanju kvaliteta vazduha, a sledeća aktivnost planirana je za april 2023, kada će zaposleni u Komterjdu učestvovati u čišćenju priobalja Save. 

„Nastojimo da svojim delovanjem minimizujemo i kompanijski plastični otisak. Trošili smo više od 220.000 plastičnih čaša godišnje, što nas je podstaklo da ih zamenimo papirnim. Iz upotrebe su izbačene i plastične slamčice. Promenili smo način serviranja hrane u kafeteriji, postavili smo brojne kutije za odlaganje otpada, koristimo štedljive sijalice, grejemo se na struju, a sav iskorišćeni kancelarijski materijal se sakuplja i reciklira“, naglašava predstavnica kompanije. U centralnom kampusu na Novom Beogradu postavljeni su solarni paneli kao i punjač za elektronske i hibridne automobile.

Svih 3000 zaposlenih su deo Komtrejd porodice

Komtrejd grupacija ima preko 3.000 zaposlenih u više pravnih lica, kao što su CT Distribucija, Sistem integracija, Komtrejd 360, Telegraf i druga. Radno vreme u kompaniji je fleksibilno, dolazak je između 8 i 10 časova, petkom se radi sedam sati, dva dana nedeljno radi se od kuće. Sve mame, po povratku sa porodiljskog odsustva, prvog meseca, mogu da rade pola radnog vremena, sa punom platom. Očevi imaju 5 slobodnih dana kada im se rodi dete, a svi roditelji dobijaju i dodatan slobodan dan za prvi dan škole ili obdaništa. Bolovanje do 5 dana plaćeno je 100 odsto i nije potrebna potvrda lekara.

Zaposleni imaju pristup besplatnim vođenim treninzima u kompanijskoj teretani. U restoranu, po pristupačnim cenama, dostupni su sveže pripremljeni, kuvani obroci, za različite režime ishrane, a u kancelarijama je dostupno voće. Parking mesta obezbeđena su za sve.

Foto: PKS

Proslave za Komtrejd mališane organizuju se za Novu godinu, Uskrs, prvi dan škole i sada već poznati „Porodični dan“. Devojčice i dečaci dobijaju paketiće za Novu godinu, a prvačići dobijaju prikladne poklone za polazak u školu. Kada neko od zaposlenih dobije dete, pripremi se i poseban bejbi poklon paket.

„Želimo da svest naših zaposlenih ne određuje zakonska regulativa, već da proširimo znanje na koji način svako od nas može da smanji negativan uticaj na životnu okolinu i van okvira kompanije. Društvena solidarnost i odgovornost ostaju imperativi našeg poslovanja, kao odgovor na poverenje koje nam potrošači i partneri pružaju, u kontinuitetu, preko tri decenije“, poručuju iz ove kompanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona