DOMAĆA PRODUKCIJA U EKSPANZIJI: Veliki interes za srpsku kinematografiju na sarajevskom festivalu

V.N.

31. 08. 2022. u 17:15

SRPSKA kinematografija je u kontinuiranom razvoju, o čemu svedoče podaci o skoku izvoza audiovizuelnih i srodnih usluga, koji je porastao sa 60 miliona evra u 2017. na 114 miliona evra u 2021, dok je uvoz tih usluga, u istom periodu, porastao sa 34, 6 na 111 miliona evra, istaknuto je na panelu „Mehur ili bum?“.

ДОМАЋА ПРОДУКЦИЈА У ЕКСПАНЗИЈИ: Велики интерес за српску кинематографију на сарајевском фестивалу

Panel diskusija „Mehur od sapunice ili bum?“

Studija slučaja razvoja kapaciteta i infrastrukture produkcije Srbije“ “koji je u organizaciji Privredne komore Srbije  održan na filmskom festivalu u Sarajevu, radi predstavljanja i promocije srpske kinematografije i unapređenja regionalne saradnje. 

Zahvaljujući  trudu i dobroj saradnji svih aktera u ovoj industriji, godinama i decenijama pre nego što su startovali podsticaji Vlade, uz podršku Filmskog centra i PKS, kroz pregovore sa Vladom, došlo se do odobravanja podsticaja i kao direktnu posledicu imamo rast filmske i TV produkcije u zemlji, kako domaće tako i uslužne, ukazala je Vida Samardžić, sekretarka Udruženja za kreativnu industriju PKS. 


Producent Igor Turčinović istakao je da je, kada je reč o oceni ekspanzije srpske kinematografije, pre u pitanju „big-beng“ razvoj, jer je iznad svih očekivanja. Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije izrazio je nadu  da je audiovizuelni sektor i kinematografija prepoznat od strane države, jer je u pitanju ekonomski bitan deo naše privrede,
„Ono što je sada neophodno jeste dobar balans između onoga što su servisi za strane produkcije i našeg autorskog filma i serije, kako se ne bi ugrozila umetnička produkcija. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a