POLA GODINE PREDSTAVNIŠTVA PKS U IZRAELU

Aleksandar Nikolić, direktor predstavništva PKS u Jerusalimu

30. 05. 2022. u 10:23

OTVARANjEM Predstavništva PKS u Izraelu naša zemlja se priključila državama koje planski i sistematski deluju u ovoj zemlji Levanta na uvezivanju sa inovativnim i entitetima visokih tehnologija, kao i na ovladavanju mehanizama transfera znanja iz sveta akademskih i naučnih ustanova u privredu.

ПОЛА ГОДИНЕ ПРЕДСТАВНИШТВА ПКС У ИЗРАЕЛУ

Foto: PKS

Posebno je zadovoljstvo što je Predstavništvo prepoznato u Izraelu kao organizacija od društvenog interesa.

Prva dva kvartala rada Predstavništva Privredne komore Srbije u Izraelu iskorišćena su za analitičko sagledavanje pretpostavki za eko-sistemsko umrežavanje, pospešivanje izvoza u Izrael, uvećanje investicionog ciklusa sa naglaskom na obnovljive izvore energije, i pružanje usluga i informacija članicama PKS o mogućnostima za privrednu saradnju sa Izraelom.

Kolegijalni odnosi sa Federacijom privrednih komora Izraela, saradnja sa Ambasadom Izraela u Beogradu, te kontinuirana pomoć direktora Odeljenja za Balkan pri izraelskom MSP, i bliska saradnja sa Ambasadom Srbije u Tel Avivu su dodatno utvrđeni. 

Ako govorimo o eko-sistemskom uvezivanju sa najrenomiranijim liderima u ovoj zemlji istočnog Mediterana, čini se da je naredna poseta, već krajem ovog meseca, najbolji primer. Naime, sve je spremno za dolazak delegacije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Naučno-tehnološkog parka Beograd. Dodatno će se produbiti saradnja sa Upravom inovacija Izraela, startapima i organizacijama Startup Grind, Sarona Partners, Israel Startup Nation Central, Azrieli koledžom, Fresh Fund-om, Exit Valley, Green Innovation, Tech7, National Cyber Directorate i Peresovim centrom za mir i inovacije.

U Izraelu je spremnost za saradnju sa kompetentnim ustanovama iz naše zemlje tolika da je nemoguće odgovoriti na sve ponude. U tom smislu je i bio prvi zadatak da Predstavništvo postane prepoznatljivo na izraelskoj eko-sistemskoj mapi kao prirodna adresa kojoj se obraćaju zainteresovani za saradnju sa Srbijom.

Posebno mi je zadovoljstvo da smo u ovom kratkom vremenskom periodu bili aktivni učesnik u prvoj poseti ministra turizma Izraela ikada, tokom 43. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, kada je potpisan međudržavni sporazum o saradnji u ovoj oblasti, te najavljeno obnavljanje direktnih letova između aerodroma „Ben Gurion“ i „Nikola Tesla“.

U proteklom periodu ponudili smo vodećem lancu izraelskih supermarketa naše prehrambene proizvode, pri čemu su aktivnosti po tom pitanju u punom jeku. Tome, naravno, pogoduje kampanja povećanja kvota uvoza prehrambenih proizvoda u Izrael kao i šestofazno ukidanje carinskih dažbina. Inicirano je i sagledavanje opravdanosti i uslova za Sporazum o slobodnoj trgovini, bilateralni ili regionalni, i to će nastaviti da bude strateško opredeljenje Predstavništva i u narednom periodu. 
U Izraelu je spremnost za saradnju sa kompetentnim ustanovama iz naše zemlje tolika da je nemoguće odgovoriti na sve ponude. Aleksandar Nikolić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati