NEĆE SELJAK DA VOZI STARI, VEĆ GANC NOVI TRAKTOR! Više od 5.000 prijava stiglo za novac iz evropskog programa Ipard I S. Banke

PKS

02. 05. 2022. u 12:53

NA javne pozive koji su pružali mogućnost nabavke traktora, preko projekta koje Ministarstvo poljoprivrede realizuje sa Svetskom bankom i IPARD programom, do sada je pristiglo oko 5.000 prijava, a zbog velikog interesovanja poljoprivrednika opredeljena sredstva za sprovođenje pojedinih poziva su višestruko uvećana.

НЕЋЕ СЕЉАК ДА ВОЗИ СТАРИ, ВЕЋ ГАНЦ НОВИ ТРАКТОР! Више од 5.000 пријава стигло за новац из европског програма Ипард И С. Банке

Za nabavku novih traktora obezbeđeno 1,35 milijardi dinara, Foto FPM Agromehanika

Krajem februara završen je drugi javni poziv u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, u javnosti poznatog kao „50:40:10“, a predmet konkursa bile su investicije u unapređenje konkurentnosti primarne stočarske proizvodnje.

„Za sprovođenje tog poziva, opredeljena novčana sredstva su uvećana sa 360 miliona na 1,2 milijarde dinara, s obzirom na veliku zainteresovanost podnosioca prijava“, kažu u resornom ministarstvu za „Preduzetnik“. Na konačnoj rang-listi  ukupno se našlo 1.340 podnosioca prijava, a trenutno je u toku priprema rešenja o odobravanju prava na korišćenje bespovratnih sredstava. Novčana sredstva obuhvatiće sve podnosioce prijava sa konačne rang-liste koji imaju 50 i više bodova.

Za nešto više od godinu dana realizacije projekta, raspisana su dva javna poziva - za primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju na koje su stigle ukupno 3.562 prijave, a zbirna vrednost zahteva kojima će biti odobrena bespovratna sredstva je 1.431 i iznosi oko 50 miliona evra, odnosno, iz projekta se finansira 25 miliona evra.

„Veliko interesovanje poljoprivrednika vlada i za nabavku traktora preko IPARD-a, pa je tako na upravo završeni treći javni poziv za nabavku traktora, pristigao najveći broj zahteva do sada – oko 600“, kažu u Ministarstvu.

Poljoprivredni proizvođači koji se bave proizvodnjom mleka, mesa, jaja,  voća, povrća, grožđa ili određenih vrsta žitarica i industrijskog bilja, svoje zahteve su mogli da podnose u dvomesečnom periodu - od  17. februara, pa sve do 26. aprila ove godine.

Ovim pozivom za nabavku traktora obezbeđena su sredstva u visini od 1,35 milijardi dinara.

Nabavka traktora

NA prethodna dva javna poziva za nabavku traktora pristiglo je 830 zahteva, što čini gotovo polovinu svih zahteva u okviru Mere 1  - Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Odobren je 481 projekat, a poljoprivrednim proizvođačima je do sada isplaćeno 13.384.203 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili