U VELIKU PLANU STIGLA ISPORUKA PRIPLODNIH BIKOVA: Ministarka Tanasković - Vlada Srbije i predsednik ostali dosledni svojim obećanjima (FOTO)

Novosti online

28. 12. 2023. u 16:14

U SVC Velika Plana, danas je pristigla isporuka 10 vrhunskih priplodnih bikova simentalske rase, poreklom iz Nemačke iz centra u Nojštatu koji je i strateški partner našeg centra. Uskoro se očekuje da pristignu još 3 bika holštaj frizijske rase, čime bi se ostvario plan investicija za 2023. godinu. Ovom događaju je prisustvovala i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

У ВЕЛИКУ ПЛАНУ СТИГЛА ИСПОРУКА ПРИПЛОДНИХ БИКОВА: Министарка Танасковић - Влада Србије и председник остали доследни својим обећањима (ФОТО)

Foto: Novosti

Ministarka je istakla kako joj je veliko zadovoljstvo što upravo ovom posetom završava 2023. godinu.

- Mnogo se radilo, mnogo toga dobrog i novog smo uneli, ali mislim da je ova obnova nečeg što je bio primer u Srbiji kako to treba da radi, i ono na šta smo se godinama ponosili, samo stihijski počeli da gasimo i to potpuno bespotrebno. Kao i sve drugo što je urađeno i poljoprivredi 2023. tako je i stočarsko-veterinarski fond u Velikoj Plani dobio svoje novo ime, u smilsi novog svetla, nove mogučnosti za život... Sve dugove smo izmirili, zaostale plate radnicima, kojih trenutno ima 24, su isplaćene, isplaćeni su dobaljači, a danas smo upravo ovde jer su ovde stigli novi bikovi, zbog čega sam ja lično posebno srećna - kazala je ministarka Tanasković.

Foto: Novosti

Kako je istakla ministartsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je kroz konkurs kvalitetnih priplodnih grla je finansiralo 50% nabavke bikova.

- Stiglo je njih 10 simentalske rase, a čekamo još 3 holštajna koji treba da stignu, tako da naši stočari mogu od prvog januara da očekuju novi Javni poziv za dobijanje priplodnog semena koje će biti dodeljeno bespovratno od strane države, po dve doze - istakla je Tanasković.

Foto: Novosti

Prema njenim rečima Vlada Srbije, ali i sam predsednik, koji su par puta istakli kako je poljoprivreda naš prioritet ostali dosledni svojim obećanjima. Kazala je i to kako se u svakom segmentu poslovanja vodi računa kako bi se pokazalo stočarima koliko su oni značajni.

Ministarka Tanasković je zahvalila i svim zaposlenima i celom menadžmentu koji nije odustao, i sada su tu velike farme koje su prazne, ali kako se nada, da će već sledeće godine biti dosta punije.

- Od janura 2024. novi Javni poziv i nove mere za stočare gde država poklanja po dve doze po grlu za svako osemenjavanje - podsetila je ona još jednom.

Podsećamo, SVC Velika Plana je centar sa bogatom tradicijom i dokazanim kvalitetom, u oblasti proizvodnje i distribucije genetskog materijala priplodnih bikova i nerastova. Nakon gašenja ostalih centara, ostao je kao jedina javna ustanova ovog tipa u Srbiji.

Ministarstvo je sprovodeći program mera za unapređenje stočarstva donelo odluku da  kao jedna od mera unapređenja govedarstva iduće godine budu planirane subvencije u vidu besplatne isporuke visoko kvalitetnih semena elitnih bikova svih rasa. Genetsko unapređenje je jedna od bitnih mera za opšte unapređenje produktivnosti u stočarstvu.

Produktivnost je jedna od kritičnih tačaka profitabilnosti i rentabilnosti te je stoga nemerljiv doprinos našem govedarstvu ako davanjima obezbedimo kvalitetniji vrhunski genetski materijal uz očekivanja da dobijemo veću produktivnost (veću mlečnost, mesnatost, bolju konverziju, kraći vremenski rok tova itd…) 

Time bi naši stočari dobili jedinstvenu priliku da na izbor genetike i kvaliteta njihove proizvodnje, cena ne bude opredeljujući faktor jer bi takva vrhunska semena dobijali o trošku države. Subvencionisale bi se dve doze semena po jednom grlu.

BONUS VIDEO: "OTISAK" Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković u podkastu "Novosti" o aktuelnim pitanjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!