POLJOPRIVREDNI KARAVAN "NAJ DOMAĆIN 2023" STIGAO U GUČU: Ministarku dočekali trubači (VIDEO)

Novosti online

28. 11. 2023. u 12:33

POLjOPRIVREDNI karavan projekta "Naj Domaćin 2023" danas je stigao u Guču.

ПОЉОПРИВРЕДНИ КАРАВАН НАЈ ДОМАЋИН 2023 СТИГАО У ГУЧУ: Министарку дочекали трубачи (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Događaj koji je u Hotelu "Nordic" u Guči, vode poznati voditeljski par, Daniela Dimitriovska i Milan Bosiljčić.

Guča, mala i nadaleko poznata trubačka varoš smestila se na levoj obali reke Bjelice. Prvi pomen Guče datira iz turskog deftera iz 1476. godine. Po jednom predanju, ime Guča nastalo je po tome što se narod od Turaka sakrivao, gučio. Drugo predanje kaže da je varoš dobila ime po golubovima gugutkama, koji guguču.

Preko 200 miliona za subvencije

Na opštini Lučani, veliki broj domaćinstava se bavi nekim vidom poljoprivrede. Na konkurs za Najdomaćina, veliki broj prijava je stigao upravo iz ovog mesta, što je i razlog zašto će poljoprivredni karavan upravo danas posetiti ovo mesto smeštenom u Moravičkom okrugu.

Počev od 2019. do danas opština Lučani izdvojila je preko 200 miliona za subvencije u poljoprivredi.

Najveće interesovanje ljudi i najviše sredstava se izdvaja za nabavku nove mehanizacije, kupovinu umatičenih priplodnih grla ovaca i krava, jedna od mera a tiče se stočarstva je subvencije za ostavljena ženska grla jagnjadi i teladi. Veliki deo novca se izdvaja za subvencionisanje polisa osiguranja, ove godine 10 miliona sa oko 600 korisnika koji meru iskoriste. U okviru mera koja se tiče mehanizacije jedna od bitnijih je nabavka opreme za navodnjavanje useva, za tu meru opština je izdvajala 70% do 180 000 dinara po investiciji.

Guča je bila selo sve do 1893. godine, kada je usled izgradnje crkve, sreske uprave i velikih doseljavanja ukazom kralja Aleksandra Karađorđevića dobila status varošice. Dugogodišnja tradicija Dragačevskog sabora trubača, učinila ju je prestonicom trube, simbolom trubaštva, izvorne muzike i dobrog provoda. Brojne kulturne ustanove kao što su Muzej trube, zgrada starog načelstva i zgrada Kulturnog centra svojom jednoobraznom arhitekturom odaju utisak uređene i skladne varoši.

Poljoprivredni karavan ima za cilj da kroz velike lokalne događaje predstavi ostvarene rezultate i snagu poljoprivrede u Srbiji. Posetioci će ovom prilikom moći da probaju brojne proizvode lokalnih proizvođača, a i da se o aktuelnim temama konsultuju sa članovima žirija u izboru ali i drugim brojnim saradnicima izbora, kao što su predstavnici Instituta, stručni saradnici, profesori Poljoprivrednih fakulteta ali i veliki i mali proizvođači.

Tokom ove manifestacije svim prisutnim obratiće se predstavnik lokalne gradske uprave kao i predstavnici žirija u izboru za "NAJ Domaćin 2023", a sudeći prema utiscima sa prethodna dva događaja, posetioce očekuje vrlo zanimljiv program.

Ovo je treći po redu grad koji posećuje poljoprivredni karavan, a u narednim nedeljama će takođe obilaziti regione odakle su do sada poljoprivrednici najviše javljali, dok će okupljanje biti u većim gradovima regija poput Šumadije, Vojvodine, zapadne Srbije, istočne Srbije ili juga Srbije.

Planirani događaji biće održavani u popodnevnim satima od 12 do 20 časova.

Nagrada za Najdomaćina 7.000.000 dinara

Ukupni nagradni fond za Najdomaćina iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za 2.000.000 dinara!

Najbolji poljoprivrednik Srbije bira se iz pet kategorija: stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja. Učesnike očekuje čak 11 nagrada, a predviđeno je i 10 nagrada za pobednike po kategorijama. Po 2 nagrade za najbolje poljoprivrednike predviđene su za svaku od kategorija i svaka u iznosu od 500.000 dinara.

Pored prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, a Novosti će kao medijski partner okupiti najirelevantnije stručnjake i zvaničnike agro sektora i spojiti ih sa najboljih srpskim poljoprivrednicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!