BOGU SE MOLE I PRIVREĐUJU: Jesenji poljoprivredni radovi u svetinjama Eparhije raško-prizrenske

D. ZEČEVIĆ

26. 10. 2022. u 06:15

OSIM što spadaju među najveće svetinje Srpske pravoslavne crkve i što ih je Unesko stavio pod svoju zaštitu, manastiri na Kosmetu - Visoki Dečani i Gračanica - mogu da se pohvale i bogatim ekonomijama.

БОГУ СЕ МОЛЕ  И ПРИВРЕЂУЈУ: Јесењи пољопривредни радови у светињама Епархије рашко-призренске

Foto "Fejsbuk"

Pored redovnih duhovnih aktivnosti, odnosno liturgija, monaštvo ove eparhije često je angažovano i oko poljoprivrednih radova, kao što je proteklih dana deo aktivnosti na manastirskim ekonomijama ovekovečio iguman Visokih Dečana, otac Sava Janjić.

- Moba, odnosno komišanje kukuruza na ekonomiji manastira Gračanica je u obližnjem Badovcu. Vladika Teodosije, novoizabrani vladika Ilarion, dečanska bratija zajedno sa prizrenskim bogoslovcima i njihovim profesorima, te monahinjama iz Gračanice, sveštenicima i zaposlenima u Eparhiji - naveo je u svojoj objavi na "Fejsbuku" otac Sava Janjić, uz fotografije na kojima se vidi i farma koza.

Foto "Fejsbuk"

Takođe, uoči minulog vikenda, iguman Visokih Dečana je objavio i slike berbe jabuka u voćnjaku ovog manastira. Jer, osim grožđa od kojeg potiče čuveno dečansko vino, monasi prave i sok od jabuke, kojim služe posetioce ove svetinje.

A, zato što gosti - što lozovačom ili jabukovačom, što sokom od jabuke ili zove - bivaju posluženi i kolačima, monasi su prethodnih dana pobrali i orahe, koji se suše na tremu manastirskog konaka.

Foto "Fejsbuk"

FARME

PORED voćnjaka na kojima uzgajaju razne vrste i sorte, u Visokim Dečanima i Gračanici postoje još farme ovaca, koza, krava... Upravo zato se u manastirskim prodavnicama može pazariti i manastirski kačkavalj, uz razne vrste lekovitih melema, a u ponudi su još pomenute rakije, te belo i crno vino.

BONUS VIDEO: REPORTERI "NOVOSTI" U POSETI VISOKIM DEČANIMA: Manastir koji deli sudbinu svog naroda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja