ZAUSTAVLJENA FLOTA "IZLAZEĆEG SUNCA": Stojsavljević o bici kod Midveja (VIDEO)

J. S.

13. 05. 2024. u 20:22

Bitka za Midvej predstavlja prekretnicu Drugog svetskog rata na Pacifiku u ratu između Japanaca i Amerikanaca,mada je samo jedna u nizu bitaka, od Perl Harbora decembra 1941. pa sve do kapitulacije Japana decembra 1945. godine.

ЗАУСТАВЉЕНА ФЛОТА ИЗЛАЗЕЋЕГ СУНЦА: Стојсављевић о бици код Мидвеја (ВИДЕО)

Foto KCNS

  Kako ističe dr  Rastislav Stojsavljević, Bitka za Midvej bila je prekretnica jer je   zaustavila nadiranje Japana u centralnom Pacifiku i, između ostalog, dala zamah za naredne bitke koja će uslediti u Koralnom moru, Gvadalkanalu i Solomonskim ostrvima, ali i sprečila da Japanci okupiraju Australiju.

Japanska flota „Izlazećeg sunca"  zaustavljena je početkom juna 1942. i oni od tada iz ofanzivnih  prelaze u defanzivna dejstva. U avgustu 1945. godine uslediće upotreba nuklearnog naoružanja, što će dovesti do završetka Drugog svetskog rata.

Značaj Bitke za Midvej ogleda se i u tome što se prvi put nisu direktno sukobljavali nosači aviona, krstarice i bojni brodovi, već samo avioni sa jedne i sa druge strane, tako da ne samo da je prekretnica rata američke pobede već je prekretnica drugačijeg načina pomorskog ratovanja.

Predavanje dr Rastislava Stojsavljevića  „Bitka za Midvej"  može se  pogledati na  Jutjub kanalu KCNS.

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?