OD POČETKA GODINE 1.364 SLUČAJA VELIKOG KAŠLJA: Najviše zaraženih u ovom okrugu

Tanjug

13. 05. 2024. u 10:57

PREMA podacima iz Servisa javnog zdravlja na teritoriji Srbije potvrđena su ukupno 1.364 slučaja velikog kašlja kod kojih je dijagnoza postavljena od početka godine, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ 1.364 СЛУЧАЈА ВЕЛИКОГ КАШЉА: Највише заражених у овом округу

Foto Shutterstock

- Od početka 2024. godine prijavljena su dva smrtna ishoda uzrokovana pertusisom kod nevakcinisane dece uzrasta dva i po, odnosno tri meseca (stopa mortaliteta 0,3 na milion stanovnika, letalitet 0,15 procenata) - objavio je Batut.

Potvrdili su da je najveći broj slučajeva registrovan u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, odnosno uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci i kod dece uzrasta 10 do 14 godina.

- Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva njih 122 (8,9 procenata) bilo je hospitalizovano, pri čemu je najveći broj bio u uzrasnoj grupi mlađih od 12 meseci (87, to jest 71,3 odsto hospitalizovanih slučajeva) - istakli su oni.

Dodaju da što se tiče teritorijalne distribucije, najveći broj slučajeva velikog kašlja, odnosno pertusisa, u odnosu na mesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i Grada Beograda, gde su registrovane i najviše stope incidencije.

BONUS VIDEO: KAKO POVRATITI DOBAR I JASAN VID! Dr Suvajac savetuje kako da se oslobodite naočara za blizinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice