DANAS SLAVIMO PREPODOBNOG VASILIJA ISPOVEDNIKA: Za oprost grehova zapalite sveću

Novosti online

25. 04. 2024. u 07:03

SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Prepodobnog Vasilija Ispovednika.

ДАНАС СЛАВИМО ПРЕПОДОБНОГ ВАСИЛИЈА ИСПОВЕДНИКА: За опрост грехова запалите свећу

Foto: SPC

Prebodobni Vasilije bio je drug i stradalnik svetog Prokopija Dekapolita. Vasilije je verno sledovao svom učitelju Prokopiju i u miru i u gonjenju. Mnoge muke je pretrpeo od ikonoboraca. A kada su ikonoborci propali, po Božjem promislu, Vasilije se vratio zajedno s Prokopijem u svoj manastir gde su se u postu i molitvi dugo podvizavali.

Preminuo je 747. godine. Vasilije blaženi bi u vreme cara Lava Isavrijana ikonoborca. Još kao mlad postade monah i učenik prepodobnog Prokopija Dekapolita, i dobro se podvizavajući on upražnjavaše najviše podvige.

A zatim junački ustade protiv ikonoboraca u zaštitu poštovanja svetih ikona. Zbog toga bi uhvaćen, i mnogo mučen. Ali on ne uzmaknu, nego propovedaše istinu Pravoslavlja do smrti. Sapodvižnik mu u tome beše božanstveni Prokopije Dekapolit. Ikonoborci strugaše Svetom Vasiliju celo telo i vrat, pa ga vrgoše u tamnicu.

A kada umre Lav Isavrjanin, svetitelj bi oslobođen tamnice. I opet produži pređašnji podvižnički život. I mnoge grešnike pobudi na pokajanje svojom propoveđu i svojim primerom, a mnoge zloverne povrati pravoslavnoj veri.

BONUS VIDEO: GRBOVIĆ: Vučić nikada neće priznati genocid u Srebrenici, to ćemo uraditi mi kada dođemo na vlast!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)