SUDOVIMA VIŠE VERUJU ONI KOJI SU IZGUBILI PARNICU: Istraživanje Društva sudija Srbije o stavovima građana o pravosuđu

V. Crnjanski Spasojević

20. 04. 2024. u 10:06

SAMO trećina građana Srbije je "imala posla" sa sudom, pa ipak sliku o sudstvu kreira i onih sedamdeset odsto koji nisu imali nikakvo iskustvo, pokazalo je najnovije istraživanje Društva sudija Srbije.

СУДОВИМА ВИШЕ ВЕРУЈУ ОНИ КОЈИ СУ ИЗГУБИЛИ ПАРНИЦУ: Истраживање Друштва судија Србије о ставовима грађана о правосуђу

FOTO: Arhiva novosti

Zanimljivo je, kako ističu, da od onih koji nisu imali nikakvo iskustvo sa sudstvom, gotovo 40 odsto ima negativan stav o njemu, baš kao što ga ima i 42,85 odsto građana koji su dobili sve ili većinu sudskih postupaka.

Apsurdno je i da bolje mišljenje o pravosuđu imaju oni koji su sve postupke izgubili od onih koji u sudskom postupku nikada nisu ni učestvovali.

Da u sudstvu postoji korupcija, u manjoj ili većoj meri, smatra 79,1 odsto ljudi. Pa opet, oni koji nisu uspeli u sudskim postupcima misle da je korupcija u sudstvu manje prisutna od onih koji su u sudskim postupcima uspeli. Takođe, građani koji navode da su u korupciji uspeli smatraju da je korupcija manje prisutna od onih koji su neuspešno pokušali da podmite sudiju!

- Ne postoji uzročno-posledična veza između iskustva sa sudstvom, uspeha u postupku i koruptivne prakse, s jedne strane, i percepcije korupcije u sudstvu, sa druge - kažu u Društvu sudija. - Iz svega navedenog proizlazi zaključak da je za percepciju o sudstvu od odlučujućeg značaja ono što o sudu u javnosti govore političari, javne ličnosti i mediji.

Takođe, građani su se izjasnili da od sudstva ne očekuju brzu odluku, već da dobar sudija donese dobru odluku (82,7 odsto). Istraživanje je pokazalo i da većina ne poznaje svoja prava u sudskim postupcima, kao ni način funkcionisanja suda, a ni prava i obaveze funkcionera, javnih ličnosti i medija u odnosu prema sudu, ali su i nezainteresovani da saznaju više o tome. Viđenje sudstva prvenstveno se formira na osnovu neformalnih izvora: advokati, sudije, učesnici sudskih postupaka, građani, socijalne mreže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima