DODELJENA NAGRADA "MARKO JARIĆ": Srpski Nobel Iliji Zeljkoviću

Lj.B.

12. 03. 2024. u 11:25

Prestižnu nagradu "Marko Jarić", koja se ponekad naziva i "srpski Nobel za fiziku", dobio dr Ilija Zeljković, saopštio je Institut za fiziku.

ДОДЕЉЕНА НАГРАДА МАРКО ЈАРИЋ: Српски Нобел Илији Зељковићу

institut za fiziku

Nagrada „Marko Jarić“ dodeljuje se više od 25 godina za izuzetne rezultate u fizici, a finansijski je podržava Institut za fiziku u Beogradu.

Ovo priznanje su dobili naši najugledniji istraživači od kojih su mnogi, baš kao i Marko Jarić, poreklom iz Srbije, a rade na vodećim svetskim univerzitetima.

Ove godine, kako je navedeno u odluci žirija, nagrada je pripala dr Zeljkoviću „za izuzetne doprinose proučavanju jako korelisanih superprovodnih materijala na bazi kuprata i kristalnih topoloških izolatora, kao i proučavanju superprovodnika sa Kagome kristalnom rešetkom“. Žiri nagrade, koji su činili akademik Zoran V. Popović, dr Jelena Radovanović, redovna profesorka Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Đorđe Spasojević, redovni profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, odluku je doneo jednoglasno.

Dr Ilija Zeljković je završio Matematičku gimnaziju 2003. godine u Beogradu, a zatim osnovne studije fizike i računarstva 2007. godine na Vašington univerzitetu u Sent Luisu. Doktorsku disertaciju odbranio je na Univerzitetu Harvard 2013. godine na temu visokotemperaturnih superprovodnika na bazi kuprata. Glavni rezultati njegovog istraživanja iz tog perioda su objavljeni u vodećim časopisima Science i Nature Materials. Dr Zeljković je karijeru nastavio na Boston koledžu u grupi Vidje Madhavana (Vidya Madhavan). Napredujući kroz karijeru na Boston koledžu, dr Zeljković je uspostavio svoju grupu koja se bavi sintezom novih materijala i istraživanjima pomoću skenirajuće tunelske mikroskopije. Do sada je istraživao superprovodnike na bazi kuprata, superprovodnike na bazi gvožđa, a trenutno superprovodnike sa Kagome kristalnom strukturom.

Inače, Fondacija „Prof. dr Marko V. Jarić“ osnovana je 1998. godine, sa ciljem očuvanja uspomene na život i delo Marka Jarića (1952-1997), a njena najpoznatija aktivnost je istoimena nagrada, koja se dodeljuje pojedincu ili grupi naučnika za izuzetne naučne rezultate u fizici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)