DANAS PRELIMINARNA RANG-LISTA PENZIONERA KOJI SU DOBILI BANJU: Evo koji je rok za žalbe

Novosti online

01. 03. 2024. u 09:02

PRELIMINARNA rang-lista korisnika penzija koji će biti upućeni na rehabilitaciju o trošku Fonda PIO u neku od 25 banja Srbije u toku ove godine, biće objavljena danas na oglasnim tablama udruženja penzionera i u filijalama Fonda.

ДАНАС ПРЕЛИМИНАРНА РАНГ-ЛИСТА ПЕНЗИОНЕРА КОЈИ СУ ДОБИЛИ БАЊУ: Ево који је рок за жалбе

FOTO: Arhiva novosti

- Ove godine pristiglo nam je preko 60 hiljada zahteva za besplatnu rehabilitaciju u banjama, a njih 21.500 ostvarilo je pravo. Prigovori nadležnoj komisiji mogu se podneti u roku od pet radnih dana od dana objavljivanja rang-liste na oglasnoj tabli, odnosno od 4. do 8. marta, rekao je za Tanjug zamenik direktora Fonda PIO Aleksandar Milošević.

Naveo je da je Komisija dužna da u roku od pet dana razmotri podnete prigovore, obavesti podnosioce prigovora i utvrdi konačnu rang-listu korisnika koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju.

Prema rečima Miloševića, u skladu sa propisanim rokovima, konačna rang-lista će biti objavljena 14. marta, a nakon toga će i prvi penzioneri biti upućeni na banjski oporavak, što se očekuje već krajem marta.

- Sredstva koja se izdvajaju za društveni standard za čak 77 odsto su veća u odnosu na prethodnu godinu, s jedne strane zbog pojačane naplata doprinosa u poređenju sa istim periodom prošle godine, a sa druge zato što se, na osnovu izmena Zakona o PIO, za društveni standard sada izdvaja 0,15 odsto od izvornih prihoda Fonda, u odnosu na dosadašnjih 0,10 procenata, rekao je Milošević.

Naveo je da se za finansiranje oporavka penzionera u banjama izdvaja 85 odsto, što je nominalno 1,05 milijardi dinara od ukupno izdvojenih 1,24 milijarde dinara sredstava za unapređenje društvenog standarda u ovoj godini.

- Iz tih razloga Fond će tokom 2024. godine moći da uputi 21.500 penzionera na besplatnu rehabilitaciju, što je najveći broj do sada, istakao je Milošević.

Podsetio je da Fond snosi troškove rehabilitacije korisnika penzije u trajanju od 10 dana u toku kalendarske godine, u jednoj od 25 ustanova predviđenih Pravilnikom o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, putne troškove u visini cene autobuske, odnosno vozne karte II razreda, kao i troškove smeštaja i prevoza pratioca korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica i u drugim izuzetnim slučajevima.

- Korisnik penzije se na rehabilitaciju upućuje prema iskazanoj želji, u skladu sa smeštajnim kapacitetima ustanove, koja nije kontraindikovana njegovoj medicinskoj dokumentaciji, rekao je Milošević.

Ukazao je da Fond PIO korisnicima obezbeđuje kompletan desetodnevni boravak u banji, a to znači da je, pored usluge smeštaja i punog pansiona, svakom korisniku obezbeđen lekarski pregled prilikom prijema sa formiranjem istorije bolesti, EKG, osnovne i ciljane laboratorijske analize, redovne lekarske vizite svakog radnog dana, prisustvo dežurnog lekara posle podne, noću i neradnim danima, kao i sve terapijske procedure iz oblasti iz kojih se pružaju usluge - najmanje tri vrste terapija i izdavanje otpusne liste.

- Po objavljivanju konačne rang-liste, Fond će slati pisana obaveštenja korisnicima da su ostvarili pravo na rehabilitaciju u ustanovi, kao i obaveštenja o spisku oblasti iz kojih se pruža rehabilitacija i specifikaciji usluga koje će im obavezno biti pružene prilikom korišćenja rehabilitacije. Istovremeno, Fond će RH centrima dostavljati spiskove korisnika koji su ostvarili pravo, a u narednom periodu iz RH centara će pozivati korisnike kako bi sa njima dogovorili termin boravka, objasnio je Milošević. Prema njegovim rečima, najveće interesovanje vlada za Vrnjačku banju, Banju Koviljaču, Banju Kanjiža, Sokobanju.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" NA NAUČNOM SKUPU "PRVI SRETENjSKI SUSRET": Srbija čuva svoj identitet

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu