SRPSKI ZAPUŠTEN I OSIROTEO: Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika lingvisti upozoravaju

Lj. Begenišić

21. 02. 2024. u 13:41

MEĐUNARODNI dan maternjeg jezika obeležava se danas u celom svetu, a ovaj praznik ustanovio je UNESKO 1999. godine.

СРПСКИ ЗАПУШТЕН И ОСИРОТЕО: Поводом Међународног дана матерњег језика лингвисти упозоравају

Foto Shutterstock

Tim povodom, lingvisti ocenjuju da mi našem maternjem jeziku, kao ključnom čuvaru nacionalnog identiteta ni u jednoj oblasti života ne pridajemo potreban značaj. Možda je to ponajbolje opisao pesnik Đorđo Sladoje koji je rekao da je "naš maternji jezik u neveselom stanju, zapušten i osiroteo, kao i narod koji ga govori".

Slično mišljenje imaju gotovo svi lingisti koji upozoravaju da status srpskog jezika nije ni blizu nivoa na kome bi morao biti kao nacionalni jezik i na kome su nacionalni jezici u evropskim državama.

Kao jedan od ključnih probelma, stručna javnost navodi zanemarivanje ćirilice, a kakav je odnos prema našem nacionalnom pismu na slikovit način je opisao prof. dr Sreto Tanasić:

- Prema onome što možemo videti danas u Beogradu, reklo bi se da je osvanula 1915, daleko bilo, kada su austrougarski okupatori temeljito istrebili ćirilicu u Beogradu i Srbiji. Uvek se pitam koga to institucije i preduzeća latiničnim natpisima obaveštavaju usred Srbije. Isto vidimo i na štandovima gde se prodaje štampa, pa slično je, iako nikako nije isto, i na izlozima knjižara.

Obrazovanje na osam manjinskih jezika

SRBIJA obezbeđuje, osim na srpskom jeziku, celokupno obrazovanje na maternjem jeziku na još osam jezika: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku. Osim toga, još osam jezika se izučava u okviru nastavnog predmeta Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture: bunjevački, vlaški, makedonski, nemački, romski, slovenački, ukrajinski i češki jezik. Oko 60.000 dece pohađa nastavu na manjinskim jezicima na svim nivoima obrazovanja.

Lingvisti, takođe, ističu da, kada su u pitanju manjinski jezici u našoj zemlji, mi smo i zakonski i u praksi obezbedili da njihov status bude bolji nego što je bilo koja druga zemlja u Evropi, a daleko iznad statusa koji ima srpski jezik u zemljama regiona.

A povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog podseća da je negovanje i čuvanje maternjeg jezika od izuzetne važnosti za identitet svakog pojedinca, kao i da je obaveza države da obezbedi sve pretpostavke da se ovaj proklamovani cilj u praksi i ostvaruje.

U svetu danas postoji oko 6.000 jezika, od kojih su mnogi ugroženi, a u Srbiji je u službenoj upotrebi, pored srpskog jezika, još 12 jezika nacionalnih manjina, dok su vlaški i romski jezik u službenoj upotrebi u pojedinim naseljenim mestima.

Inače, UNESKO ukazuje da je jezička raznolikost sve ugroženija i da više od 40 odsto svetskog stanovništva nema pristup obrazovanju na jeziku koji govori ili razume.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)