NOVE PREVENTIVNE MERE KOJE DO SADA NISU POSTOJALE: Poznato kada stupa na snagu novi pravilnik o zaštiti od nasilja u školama

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

20. 02. 2024. u 09:42

PRAVILNIK o postupanju škola u slučaju nasilja usklađen je sa izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovavanja i vaspitanja u proteklih godinu dana, a u primeni će biti od 22. februara.

НОВЕ ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ КОЈЕ ДО САДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ: Познато када ступа на снагу нови правилник о заштити од насиља у школама

Foto Shutterstock

Šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju pri Ministarstvu prosvete Snežana Vuković izjavila je danas za Tanjug da je Pravilnik sveobuhvatan i da sadrži preventivne mere, što do sada nije bio slučaj.

- Tim za zaštitu od nasilja sada ima mnogo veća ovlašćenja. Ima mogućnost udaljavanja učenika iz neposredno obavezno vaspitnog rada, što ne znači udaljavanje iz škole, ali u vremenu najmanje od pet dana do 20 dana koliko traje vaspitno-disciplinski postupak - rekla je Vuković.

Kako je navela, postupanje u kriznim situacijma važan je deo novog Pravilnika.

- Teško je predvideti krizne situacije, ali možemo predvideti neka postupanja škole da umanjimo neizvesnost i da umanjimo stres sa kojima se škola nosi - direktori, nastavnici, svi zaposleni, roditelji i učenici. Propisane su intervencije za krizne događaje, neke su smrt učenika, nasilna smrt učenika, smrt usled saobraćajne nezgode, samoubistvo učenika ili zaposlenih, masovne tuče, zemljotresi, kao i višestruka ubistva koja smo imali tokom majskih tragedija, koja su pogodila ceo sistem i bila okidač za uvođenje ovih procedura - kazala je Vukovićeva.

Pravilnikom je predviđeno da škole imaju Tim za krizne događaje, koji je podtim, odnosno deo Tima za zaštitu od nasilja, kao i program postupanja ustanove u kriznim događajima, navela je.

- Definisane su i krizne situacije koje na direktan ili indirektan način mogu pogoditi školsku zajednicu, kao i koraci postupanja u vreme i nakon kriznog događaja - istakla je Vukovićeva.

Dodala je da je Pravilnik objavljen 14. februara.

- Primena uvek počinje osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku i možemo očekivati 22. februara da se primenjuje u školama - rekla je Vukovićeva.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - PESMA KOJA TOPI DUŠU: Pavlina zapevala u studiju "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo