JEDAN METAK U KAFANI – 200 MRTVIH: Ovako je počeo Drugi svetski rat u Alibunaru

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

19. 02. 2024. u 16:32

KADA su 11. aprila 1941. godine nemačke pešadijske trupe iz okupiranog Vršca krenule ka Beogradu, jedini ozbiljniji otpor doživele su u Alibunaru. U tom malom južnobanatskom mestu tada se dogodila prva masovna odmazda u Drugom svetskom ratu na teritoriji cele Jugoslavije.

ЈЕДАН МЕТАК У КАФАНИ – 200 МРТВИХ: Овако је почео Други светски рат у Алибунару

Foto: Arhiva

Sve je počelo jednim metkom, koji je u kafani lokalnog Nemca Karla Sauera ispalio Svetozar Tomić. Ubio je tada nemačkog majora, što je tek pridošle okupatore dovelo do tačke ključanja.

Uspeo je Tomić nakon toga da pobegne iz Alibunara, jer ga je vlasnik kafane, iako Nemac, dobro skrivao nikoliko dana. Međutim, smrt nije izbeglo više od 200 slučajnih prolaznika, koje su okupatori istog dana nasumično ubijali na ulici, bez obzira na to koje su nacionalnosti bili. Među njima je bilo i dece i trudnih žena.

Ova masovna odmazda sprovedena je mnogo pre Bemeove naredbe da se za jednog ubijenog nemačkog vojnika strelja stotinu ljudi. Nije, međutim, bila i jedina u Alibunaru.

Nakon jedne diverzantske akcije novoformiranog Južnobanatskog partizanskog odreda, Nemci su te iste 1941. u odmazdi ubili više od 800 meštana Alibunara – najviše žena i dece.

Foto: J.J.Baljak

Spomen-česma u centralnom parku

U čast postradalih rodoljuba i civila u Drugom svetskom ratu, 1959. godine je u parku u centru te varošice podignuta spomen-česma sa bronzanom figurom borca na umoru. Skulpturu je napravio vajar Božidar Jovović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave