VAŽNE VESTI: Počele isplate finansijske pomoći pacijentima sa retkim bolestima

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

16. 02. 2024. u 09:11

POČELE su isplate finansijske podrške pacijentima sa retkim bolestima i porodicama obolelih u vidu tri vrste vaučera.

ВАЖНЕ ВЕСТИ: Почеле исплате финансијске помоћи пацијентима са ретким болестима

Foto N.Fifić

Olivera Jovović iz Grupe za unapređenje kvaliteta života porodica osoba sa retkim bolestima rekla je za Tanjug da je prijavljivanje za pomoć i podršku pacijentima sa retkim bolestima počelo 29. januara i da je do sada pristiglo više od 1.000 zahteva, od čega su 534 prijave bile sa kompletiranom dokumentacijom, te su za te pacijente Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ poslati upiti.

- Od 534 upita, 128 pacijenata je upisano u Registar obolelih lica sa retkim bolestima. Do sada je izrađeno 40 rešenja i krenule su isplate - rekla je Jovović.

Ona je navela da se prvo kreće sa isplatom jednokratne novčane pomoći, a da, kada je reč o vaučerima za lekove i medicinska sredstva, kao i vaučerima za rehabilitaciju i rekreaciju, oni će u narednom periodu biti poslati na kućne adrese pacijenata za one za koje su izrađena rešenja.

- Takođe kao često pitanje dobijamo i to na koji način će rešenja stizati, rešenja takođe pacijentima stižu na kućnu adresu - rekla je Jovović.

Objasnila je da je moguće prijaviti se za sve tri vrste pomoći, da je procedura prilično jednostavna i da se sve informacije nalaze na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, gde postoji odeljak podrške obolelima od retkih bolesti.

- Tu se nalaze sva tri obrasca, kao i vord dokument gde je objašnjeno na koji način se ostvariju ove beneficije - kaže Jovović.

Prema njenim rečima, jednokratna finansijska pomoć iznosi 25.000 dinara, vaučeri za kupovinu lekova i medicinskih sredstava su u iznosu 35.000 dinara, a vaučeri za rehabilitaciju i rekreaciju u iznosu od 50.000 dinara.

BONUS VIDEO: SPEKTAKL I U NIŠU: Vatromet povodom Dana Državnosti u gradu na Nišavi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!