ČETVRT VEKA NEPOZNATA SUDBINA 1.616 LJUDI: Potraga za nestalima na Kosovu i Metohiji 31. januara bi mogla da bude odblokirana

V.C.S.

13. 12. 2023. u 13:35

POSLE tri godine blokade potrage za nestalima na relaciji Beograd - Priština, proces će konačno biti odblokiran, najavila je Vesna Bošković iz vladine Komisije za nestale na skupu pod nazivom "Da li se prava porodica nestalih lica poštuju", koja su zajednički organizovale porodice nestalih Srba i Albanaca sa KiM.

ЧЕТВРТ ВЕКА НЕПОЗНАТА СУДБИНА 1.616 ЉУДИ: Потрага за несталима на Косову и Метохији 31. јануара би могла да буде одблокирана

FOTO: Arhiva novosti

- Radna sednica Radne grupe Beograda i Prištine, jedine koja ima mandat da se bavi pitanjima nestalih, posle tri godine zakazana je za 31. januar 2024. Petnaest, a najduže mesec dana nakon toga, očekujemo i sastanak Radne grupe na čelu sa šefovima delegacija - kazala je Bošković, i navela da će tema biti lokacije potencijalnih grobnica ili masovnih grobnica na kojima treba sprovesti istraživanja, kao i arhive i identifikacije.

Medija centar

Porodice nestalih

Predstavnici srpske i albanske strane razmeniće informacije i utvrditi rokove do kada treba sprovesti aktivnosti.

- Tražićemo od Prištine proveru za 20 lokacija - dodaje Bošković. - Posle 24 godine imamo otvorene nove slučajeve, jer su neke porodice nestalih do sada bile van zemlje.

HUMANITARNO PITANjE

PO rečima oca jednog od nestalih na KiM, Bajrama Ćerkinaja iz prištinskog Resursnog centra za nestala lica, međunarodna zajednica je, da je htela, mogla da spreči sukob na KiM, kao što sada može da pomogne u potrazi. Kada bi se pitanje nestalih tretiralo kao humanitarno, do rešenja bi se došlo, smatra Ćerkinaj.

Predstavnici porodica, bez obzira na etničku pripadnost, traže da se politika izmesti iz ovog humanitarnog pitanja i da se nastavi sa potragom za 1.616 ljudi, čija je sudbina i posle četvrt veka nepoznata. Oni krive političke aktere za nemogućnost da se dogovore, ali, pre svega, međunarodnu zajednicu.

- Imamo pravo na pristojnu sahranu naših bližnjih. Imamo pravo da se procesuiraju ratni zločini. Imamo pravo na reparaciju i izgradnju memorijala za nestale na mestima gde su se zločini dogodili. Pronalaženje i pokop uslov je za pomirenje i izgradnju multietničkog društva na KiM. Ni Beograd, ni Priština ne mogu samostalno da tragaju, neophodna je saradnja - kazala je Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)