POTPISANA DVA SPORAZUMA SRBIJE I KINE: Zajedno izučavamo budućnost univerzuma

Lj.B.

05. 12. 2023. u 10:56

INSTITUT za nuklearne nauke "Vinča" i Institut za fiziku visokih energija Kineske akademije nauka potpisali su dva sporazuma o saradnji za projekte daljeg proučavanja Higsovog bozona ("Božje čestice) u "Higsovim fabrikama" sa ciljem da se dodatno objasni struktura univerzuma i njegova budućnost.

ПОТПИСАНА ДВА СПОРАЗУМА СРБИЈЕ И КИНЕ: Заједно изучавамо будућност универзума

Foto Pixabay free images

- Vinča ide u korak sa svetskom naukom kao što je to i činila u svojoj bogatoj i dugoj naučnoj tradiciji - rekla je naučni savetnik Instituta "Vinča" Ivanka Božović. - Reč je o civilizacijskom naporu da kao vrsta bolje razumemo gde živimo, zašto je univerzum ovakav kakav je. Na primer, zbog čega dominira barionska materija - koja smo između ostalog i mi, zvezde, planete, ljudi i naravno kakva je njegova dalja sudbina.

Pored saznajnog značaja istraživanja ove "Božje čestice" primena rezultata je i u pratećim tehnologijama. Ivanka Božović je naglasila da je ovakvo učešće od velikog značaja za srpske istraživače, jer će osim učenja imati pristup odgovarajućim fondovima.

- Možda u našoj državi nismo toga dovoljno svesni, ali mi možemo da damo kontribuciju tom projektu, koja se ne sastoji u ovom trenutku ni od novca ni od opreme, već od onoga što možemo da uradimo. Ljudski potencijal, potencijal znanja koji Institut Vinča i država Srbija ima je možda ta najveća vrednost koju mi i kontribuiramo, između ostalog, i u ovom projektu - rekla je Božovićeva.

Direktorka Instituta "Vinča" Snežana Pajović je istakla da projekat omogućava mladim istraživačima da mogu da otputuju, steknu nova saznanja, kako bi imali osnovu za kreiranje najmodernijih i najsavršenijih tehnologija. Samim tim, imaće pristup i međunarodnim fondovima.

Ambasador Kine Li Ming rekao je da je u septembru predsednik Aleksandar Vučić u Kini prisustvovao trećem forumu za međunarodnu saradnju, i tom prilikom sa kineskim predsednikom Si Đinpingom dogovorio dalje podizanje nivoa saradnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!