VIŠE BEBA, ALI JOŠ NEDOVOLJNO: Srbija je Svetski dan deteta, 20. novembar, dočekala sa milion stanovnika mlađih od 15 godina

Vojislava Crnjanski Spasojević

20. 11. 2023. u 22:00

OVOGODIŠNjI Svetski dan deteta, 20. novembar, Srbija je dočekala sa 15 odsto stanovništva mlađeg od 15 godina, odnosno sa oko milion njih, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

ВИШЕ БЕБА, АЛИ ЈОШ НЕДОВОЉНО: Србија је Светски дан детета, 20. новембар, дочекала са милион становника млађих од 15 година

Ministarstvo za brigu o porodici

Iako su ove brojke manje nego pre četiri decenije, činjenica je da od 2019. Srbija ipak beleži trend rasta. Do pre četiri godine nikako nismo mogli da pređemo stopu nataliteta od 1,5, a ove godine ona iznosi 1,63. Ipak, naša zemlja na tome mora još mnogo da radi, kažu u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, jer je za prostu reprodukciju potrebna stopa od 2,1.

Najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prošle godine najviše beba rođeno u Beogradskom regionu - 17.753. Slede Vojvodina sa 16.564 i Šumadija sa 16.434. Najmanje je rođeno u Južnoj i Istočnoj Srbiji - 11.949. Upravo se u ovom regionu nalazi i opština koja je lane imala najmanje beba - samo četiri. U Šumadiji je najmanje rođenih imao Rekovac - 44, a u Vojvodini Irig - 58.

Najviše novorođenčadi zabeleležio je lane Novi Sad (4.330), pa Novi Beograd 2.162. Ipak, ovi gradovi imaju negativan prirodni priraštaj, odnosno više umrlih nego rođenih. U Novom Pazaru, jednoj od tri opštine koja ima pozitivan prirodni priraštaj (pored Tutina i Preševa), rođeno je 1.714 beba.

Pad broja rođenih karakterističan je za veliki deo sveta, naročito Evropu, a razlozi su najčešće isti kao i kod nas: migracije, pomeranje starosne granice za sklapanje braka ili rođenje prvog deteta, manji broj brakova i više razvoda...

Ministarstvo za brigu o porodici

Međunarodni dan deteta obeležen je u Dečjem kulturnom centru u Šapcu, a ministarka Darija Kisić poručila je deci da nikada ne skidaju osmeh sa lica i da se trude da zauvek zadrže dete u sebi. Istakla je da će Srbija nastaviti da čini sve da bi svako dete imalo najbolje uslove za srećno detinjstvo i odrastanje.

Ministar Tomislav Žigmanov poručio je da su zakonska zabrana telesnog kažnjavanja, jačanje mehanizama koji obezbeđuju zaštitu dece od nasilja, jačanje inkluzivnosti u obrazovanju i poboljšanje celokupnog normativnog okvira koji se tiče prava deteta, samo neke od preporuka koje je Srbija prihvatila u nedavno završenom procesu Univerzalnog periodičnog pregleda, ključnog međunarodnog mehanizama za nadzor nad stanjem ljudskih prava u članicama UN.

ZLOUPOTREBA PODATAKA

POVERENIK Marinović je dodao da bi maloletnici trebalo da razmisle pre objavljivanja ili deljenja fotografija ili video-zapisa, i svojih i bliskih osoba. Jer, oni mogu otkriti mnogo informacija: lokacije na kojoj deca žive, školu u koju idu, kafiće ili parkove u koje odlaze. Može doći do zloupotrebe tih podataka, pa i dovođenja dece u ozbiljnu opasnost.

Najmlađima se obratio i Milan Marinović, poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, podsećajući da internet, društvene mreže i pametni uređaji pružaju mnogo prednosti, ali isto tako nose i rizike, posebno po pitanju privatnosti.

- Često niste svesni koliko se podataka o ličnosti deli putem društvenih mreža ili igara na internetu. Uvek dobro razmislite koje ćete podatke podeliti onlajn, ili koje ćete informacije dati ili čemu sve odobriti pristup prilikom otvaranja naloga na društvenoj mreži ili prilikom preuzimanja aplikacije ili igrice. Izbegavajte objavljivanje imena i prezimena, adrese, telefonskog broja ili ličnih detalja koji bi mogli biti iskorišćeni u svrhe koje nikako ne želite - poručio je poverenik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave