KAKVO VREME NAM DONOSI KRAJ OKTOBRA? Meteorolog otkriva kada možemo očekivati pljuskove i naoblačenje

Novosti online

22. 10. 2023. u 16:22

METEOROLOG Marko Čubrilo, na svom Fejsbuk profilu podelio je novu prognozu vremena, u kojoj pojašnjava kakvo vreme možemo očekivati u poslednjoj sedmici oktobra.

КАКВО ВРЕМЕ НАМ ДОНОСИ КРАЈ ОКТОБРА? Метеоролог открива када можемо очекивати пљускове и наоблачење

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Kako je istakao danas će vreme biti pretežno suvo, a toplo vreme se nastavlja i početkom sledeće sedmice.

"Posle vrlo vetrovite subote u nedelju znatno prijatnije vreme uz slabiji vetar i znatno više sunca. Samo ponegde može biti retke pojave prolazne kiše ili pljuska. Vetar uglavnom slab, zapadni. Dnevni maksimum od +18 do +26 stepeni Celzijusa. Početkom naredne nedelje suvo i relativno toplo, dok će u utorak ponovo biti i vrlo vetrovito uz jak, povremen i vrlo jak južni vetar ali se udari kao juče ipak ne očekuju. Temperature znatno iznad proseka i u utorak će lokalno biti i oko +28 stepeni Celzijusa. Krajem dana u utorak na zapadu, jugozadpadu i severozpadu regiona naoblačenje sa kišom i pljuskovima.

Ovo naoblačenje će se u noći ka sredi i u sredu tokom dana proširiti nad središnje i severne predele, dok će nad istoku i jugoistoku kiše opet biti vrlo malo. Južni vetar će u sredu prestati i okrenuti na slab do umeren, severozapadni. U sredu dnevni maksimum od +14 na zapadu do oko +24 na istoku regiona. U četvrtak maksimum uglavnom od +17 do +24 stepena Celzijusa, ponegde uz pojavu kiše ali će dominirati suvo vreme.

U petak se očekuje premeštanje malo jačeg hladnog fronta koji bi u toku dana uslovio naoblačenje sa kišom i pljuskovima uz okretanje vetra na severozapadni koji u zoni fronta na kratko može biti i vrlo jak. Dnenvi maksimum u petka od oko +12 na severozapadu do oko +22 na jugoistoku regiona. Već za naredni vikend ponovo stabilizacija i otopljenje uz maksimume od +17 do +22 stepena Celzijusa, što je znatno iznad proseka za kraj oktobra.

Dugoročno, posle 31.10. stoji trend postepenog zahlađenja koje bi vratilo temperature u okvire proseka uz početak pravog jesenjeg vremena uz kišu u nižim i sneg u višim planinama. Videćemo hoće li se taj trend održati, za sada on već nekoliko dana stoji na ansamble nizu GFS-a i ECMWF-a tako da trenutno bez obzira na udaljenost termina ima dosta visoku verovantoću osvarenja.

Do kraja meseca svakako znatno toplije od proseka ali uz čestu pojavu kiše, koja će najobilina biti u zaleđu Jadrana, dok će je najmanje biti nad fenskim delovima istočne polovine regiona" pojasnio je između ostalog Čubrilo.

BONUS VIDEO: PLANOVI ZA SAOBRAĆAJNICE I ŽELEZNICE DO 2025: Ministar Vesić na Prokopu za "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove