MINISTAR JOVANOVIĆ U PEKINGU: Zajedno sa kompanijom Huawei nagradio srpske studente

Novosti online

17. 10. 2023. u 12:55

MINISTAR informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović u toku posete Pekingu, u okviru Trećeg foruma Pojas i put, sastao se sa predstavnicima kompanije Huawei i njenim potpredsednikom Jefom Vangom.

МИНИСТАР ЈОВАНОВИЋ У ПЕКИНГУ: Заједно са компанијом Huawei наградио српске студенте

Foto: Ministarstvo

Na sastanku sa predstavnicima kompanije Huawei govorilo se o unapređenju saradnje ove kompanije i Vlade Republike Srbije, a poseban naglasak je stavljen na dalji razvoj optičke infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije.

- Republika Srbija je po stepenu razvoja optičke pokrivenosti jedan od lidera u Jugoistočnoj Evropi. Preko 75% domaćinstava ima pristup brzom internetu, a Ministarstvo informisanja i telekomunikacija pokrenulo je projekat koji ima za cilj i da preostalih 25% domaćinstava koja se nalaze u najruralnijim delovima Srbije do kraja 2025. godine dobije pristup brzom i pouzdanom internetu - rekao je Jovanović.

Ministar informisanja i telekomunikacija je takođe istakao i to da Srbija danas može da se pohvali da je zemlja IKT-a, da poslednjih šest godina aktivno radi na digitalizaciji javne uprave, razvoju infrastrukture, uspostavljanju Državnog data centra i Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju sa superkompjuterom.

U Pekingu se nalaze trenutno i tri naša najbolja studenta programa ”Seme za budućnost” kompanije Huawei koji će tokom narednih deset dana boraviti u Pekingu i Šenženu. Studenti će imati priliku da razmene znanja sa kineskim stručnjacima koji rade u istraživačkim i razvojnim centrima, kao i drugim sektorima kompanije Huawei.

Tom prilikom ministar Jovanović je studentima uručio sertifikate i poželeo im da svoja znanja i dalje nastave da unapređuju i proširuju.

Delegacija Republike Srbije, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, boravi u poseti Narodnoj Republici Kini u okviru inicijative Pojas i put. Tokom posete potpisuje se niz sporazuma o saradnji, slobodnoj trgovini, infrastrukturi koji će omogućiti dalje unapređenje tradicionalno dobrih odnosa dveju država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku