KONFERENCIJA O ULOZI PAPE PIJA XII TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA: Znao je za pogrome i o njima ćutao

Milica Ostojić Specijalno za Novosti - Rim

09. 10. 2023. u 11:48

Papa Pije XII (1939-1958) znao je sve o pogromu Jevreja, a sudeći po govoru emitovanom na radiju na Badnje veče 24. decembra 1942. i o svim drugim masovnim zločinima nacističkih režima i njihovih satelita. To znači da je bio upoznat i sa monstruoznim zločinima ustaške NDH.

КОНФЕРЕНЦИЈА О УЛОЗИ ПАПЕ ПИЈА XII ТОКОМ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА: Знао је за погроме и о њима ћутао

Istorijska fotografija

Tog dana, u dugom govoru, između ostalog, rekao je da su "stotine hiljada osoba, bez ikakve krivice, samo iz razloga nacionalnosti ili loze osuđene na smrt ili na progresivno odumiranje". Smatra se da je papa izgovorio ove reči upravo zbog informacija koje je imao o nacističkim logorima. Ali, nikada papa Pije XII nije označio Jevreje kao žrtve istrebljenja.

Od danas, na Međunarodnoj konferenciji u Rimu, na katoličkom Univerzitetu "Gregorijana" izlaze na videlo dokumenti iz Vatikanskog arhiva koji se odnose na pontifikat poglavara iz perioda Drugog svetskog rata. Otkriven je samo delić iz oko 16 miliona stranica dokumenata koji se odnose na pontifikat pape Eugenija Pačelija, ali biće to sasvim dovoljno da se razjasni njegova uloga, kao i njegovo ćutanje.

Među prvima koji je dobio dozvolu za pristup dokumentima bio je David I. Kercer, američki akademik, naučnik, specijalizovan za italijansku istoriju, profesor antropologije i istorije na Brown University u Njujorku. Napisao je više knjiga posvećenih papama i odnosu sa Musolinijem i Hitlerom, a za knjigu "Pakt sa đavolom" dobio je Pulicerovu nagradu 2015.

Kercer će biti dragoceni svedok, jer se pretpostavlja da poseduje dokumenta za koja svet još ne zna, s obzirom na to da je ušao u tajne odaje, zatvorene nakon smrti pape Pija XII oktobra 1958. i krenuo da istražuje.

Dr Đovani Koko, vatikanski arhivista, već je otkrio dokument kojim se jasno potvrđuje istrebljenje na istoku, o kojem je papa bio sasvim dobro i detaljno informisan. Reč je o pismu od 12. decembra 1942. godine koje je uputio nemački jezuitski sveštenik, antinacista, Lotar Kenig svom prijatelju Nemcu anti-hitlerovcu Robertu Liberu, privatnom sekretaru Pija XII u kojem ga informiše o SS krematorijumima u koncentracionim logorima u Nemačkoj i Poljskoj, Belzec i Aušvic, i zločinima nacista koji su tamo ubijali i spaljivali ljude.

U pismu je veliki broj informacija o raznim logorima kao što je Dahau, u blizini Minhena i Aušvic u Poljskoj. Kenig piše i o koncentracionim logorima u blizini grada Rave-Ruske, u predratnoj Poljskoj, danas Ukrajina, gde "svakodnevno umire 6.000 osoba, pre svega poljskih Jevreja".

Blažen od 1967. godine

Koliko će argumenti koji se najavljuju za obelodanjivanje imati reperkusija na početak beatifikacije Pija XII (1967. proglašen blaženim) ostaje da pokaže vreme. Zna se da taj čin podrazumeva "jedan čudotvorni čin" kojeg je ostvario papa. Još 2014. godine papa Franja je izjavio: "Još nema nikakvog čuda i ako nema čuda ne može se ići napred".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!