OPADANJE KOSE ZBOG INFEKCIJE KORONOM SVE ČEŠĆE: Stručnjak objašnjava koliko to može biti opasno i postoji li rešenje

Novosti online

07. 10. 2023. u 09:18

PANDEMIJA korona virusa iznedrila je i razne druge bolesti i zdravstvene probleme kod ljudi. Posebnu pažnju privukli su pacijenti koji se žale na opadanje kose, jer je i kod muškaraca, i kod žena, ovaj problem postao sve učestalija pojava.

ОПАДАЊЕ КОСЕ ЗБОГ ИНФЕКЦИЈЕ КОРОНОМ СВЕ ЧЕШЋЕ: Стручњак објашњава колико то може бити опасно и постоји ли решење

Foto P. Milošević

Dermatolog Aleksandra Radosavljević otkriva sa kakvim se primerima suočila, kao i da li postoji rešenje za ovaj problem.

- Javljaju se i muškarci i žene, svi oni koji su bili inficirani kovid infekcijom. Neki pacijenti su imali koronu 2020. godine, neko kasnije, a opadanje kose je svakako posledica i dešava se na čitavoj površini glave. Moram da naglasim da može da se povrati kosa, može prirodnim putem ako imaju strpljenja, a mogu ići i na tretmane, ili da se uvede odgovarajuća terapija - počinje Aleksandra za Telegraf.rs.

Gubitak kose se čini kao da se dogodio preko noći, a evo kako to zapravo izgleda i traje.

- Zavisi od osobe do osobe, koje suplemente su uzimali, a opadanje se javlja nakon tri do šest meseci nakon nekog stresa ili infekcije, kao i povratak - naglašava doktorka i dodaje:

Popularno sredstvo za rast kose jeste Minoksidil, dr Aleksandra Radosavljević otkriva da li je on zaista "čaroban"?

- Svakako je potrebno posavetovati se sa dermatologom i čim primetite opadanje, javite se što pre dermatologu. Uzmu se laboratorijske analize, i onda vidimo šta dalje. Inače, manje više, ne može da se sazna analizama usled čega opada kosa, ali možemo da vidimo i šta fali u organizmu, i kada damo suplementaciju, možemo dosta toga da rešimo - objašnjava.

Ništa ne koristiti na svoju ruku

- Danas postoji mnogo preparata i lako je izgubiti se u tome. Nije dobro popiti sve i koristiti deset šampona, bitno je da postoji neki redosled. Posavetujete se sa dermatologom, jer ćete tada znati šta i kako da koristite i znamo u kom smeru da idete.

Radosavljević ističe da je korišćenje SPF-a veoma poželjno tokom zime, a za takozvane "suve ruke" ima praktično rešenje.

- SPF nikako ne prestajati sa korišćenjem, to je potrebno stavljati tokom cele godine kada izlazite napolje. Tokom zime, za sve postoji, i nema kome da smeta, jeste krema obogaćena hijaluronskom kiselinom ili ureom, koje kada ima u većem procentu malo zna da pecka. Zato je manji procenat uree bolji, ili "lakše" kreme, pantenol ili vazelin. Ovo su vam neke, generalno, neutralne kreme - priča Aleksandra.

BONUS VIDEO: ČAČAK ĆE TEK NAPREDOVATI: Gradonačelnik Todorović za "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima