O ORGANIMA POTRESNO I POTREBNO: Na Vojnomedicinskoj akademiji nastavak kampanje "Još si mi trag"

K. Lalić-Spirković

06. 10. 2023. u 15:32

U SKLOPU obeležavanja Evropskog dana donora, na Vojnomedicinskoj Akademiji održana tribina je u organizaciji udruženja "Zajedno za novi život" pod nazivom " Ostavi trag" .

О ОРГАНИМА ПОТРЕСНО И ПОТРЕБНО: На Војномедицинској академији наставак кампање Још си ми траг

Foto: Novosti

Druženje lekara i pacijenata,onih koji su operisali i koji su primili organ obeležili su topli i potresni govori vođeni van hiruške sale čiji je cilj podizanje svesti u našoj javnosti koliko je transplantalogija važna za živote naših najbližih.

- Moje ime je Željka Bojić, imam 33 godine i pacijent sam na listi čekanja za transplantaciju jetre nešto više od godinu dana. Meni je pripala čast da vas ispred udruženja "Zajedno za novi život" vodim kroz ovu tribinu - ovako je prisutne pozdravila Bojićeva .

Neophodno je povećati svest o potrebi donorstva -poruka sa skupa

Pukovnik doc dr Momir Šarac, vaskularni hirurg kazao je da će u narednom periodu osim edukacije mlađih kolega biti potrebno da se radi na promociji doniranja organa.

Foto: Novosti

- Možemo da imamo i timove, možemo da imamo i operacione sale, možemo da imamo i opremu, ali ako nemamo donore, ako nemamo organe, nemamo razloga da sve to imamo, odnosno nemamo šta da radimo. Fokus mora biti na promociji doniranja organa i tu je potrebno da uzme učešće šira društvena zajednica - istakao je Šarac.

ANTR. STVARI KOJE TREBA DA POSTOJE

Udruženje je prošle godine, na Nacionalni dan donora, pokrenulo kampanju "Još si mi drag" sa ciljem podizanja svesti građana o značaju transplantacije i doniranju organa, kao i vraćanje ove teme u fokus javnosti. Ministarka zdravlja Danica Grujičić i načelnik VMA Miroslav Vukosavljević potpisali su sredinom septembra i Ugovor o sprovođenju i finansiranju poslova iz projekta "Uspostavljanje nacionalnog programa za presađivanje ljudskih organa u Republici Srbiji".

-Nema važnije stvari od zdravlja svih naših građana. Ne pravimo nešto što dobija dimenzije koje ne treba da ima. Ovo su normalne stvari, kamo sreće da su i ranije postojale-kazala je tom prilikom ministarka Grujičić.

Pukovnik doc dr Neven Vavić, načelnik Klinike za nefrologiju VMA naglasio je da je ovo nastavak aktivnosti koju rade sa Udruženjem "Zajedno za novi život" već duže vreme.

 - Naša VMA je nosilac programa transplantacija u našoj zemlji, a što se tiče transplantacije jetre, posle višedecenijskog rada i preko 50 urađenih presađivanja imali smo jedan zastoj u radu. Na svu sreću, zdušna podrška je došla kako od strane Ministarstva odbrane na čelu sa našim ministrom,tako da se uz svesrdnu pomoć Uprave za biomedicinu vraćamo na taj put - rekao je on.

O svojim nadama i zdravstvenim mukama govorila je Olivera Jovanović, pacijentkinja na dijalizi koja čeka organ. Obratila se i Jasmina Matić, koja je svom suprugu podarila bubreg.

Bilo je potresno jer je preko potrebno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave