ZDRAVLJE DECE TRENUTNO NAJVIŠE UGROŽAVAJU VIRUSI: Jedan je posebno karakterističan za ovaj period

Novosti online

15. 09. 2023. u 07:33

POČETAK školske godine vratio je decu u kolektive, a napunile su se i predškolske ustanove nakon maltene završene sezone godišnjih odmora, što je sa druge strane počelo da puni i čekaonice zdravstvenih ustanova.

ЗДРАВЉЕ ДЕЦЕ ТРЕНУТНО НАЈВИШЕ УГРОЖАВАЈУ ВИРУСИ: Један је посебно карактеристичан за овај период

Foto: Shutterstock

Pored kovida 19, od kog raste broj obolelih i među odraslim osobama, deca se trenutno bore sa jošdva virusa, ali i alergijama i dermatitisom, kaže pedijatar Saša Milićević.

Na spisku virusa koji se sada "lepi" za najmlađe su virus korona, stomačni virusi, pogotovo BRNU virus, ali ima i varičele, koje nisu karakteristične za ovo doba godine.

- Ima dosta toga - kaže za Telegraf.rs dr Milićević na pitanje šta je ono što sada narušava zdravlje dece:

- Ima dosta stomačnih virusa, ima i BRNU virus - bolest ruku, nogu, stopala i usta. Javlja se kod dece, a manifestuje se osipom oko usta, na dlanovima, na tabanima. Ima prilično varičele, ovčijih boginja koje nisu karakteristične za ovaj period - navodi dr Milićević.

BRNU je entero ili stomačni virus kome su sklonija deca do dve godine, jer stavljaju ruke i noge u usta, i lako se prenosi među decom. Osip, koji ga prati, prvo se javlja u ustima u vidu bolnih plikova - na grlu, jeziku, desnima, nepcu ili sa unutrašnje strane obraza. Oni su crveni sa beličastim vrhom i podsećaju na afte.

Dr Milićević kaže da što se kovida 19 kod dece tiče, on uglavnom prolazi neprimećeno.

- Dete ima temperaturu, malaksalo je, ali ništa ozbiljno - kaže sagovornik.

Kao i kod odraslih, trenutno se i deca dosta bore sa alergijom, najviše zbog ambrozije čija je koncentracija polena visoka. 

- Takođe, kod dece ima dosta i ekcema, odnosno alergijskog ekcema na koži zbog promena vremena, ali i koprivnjače su dosta česte kod njih zbog konzumiranja nekonzervisane hrane poput pašteta, parizera... To vrlo često izaziva promene na koži - naveo je Miliićević.

BONUS VIDEO: RODE OPET SLEĆU: Broj stanovnika u Rasinskom okrugu opada, ali u jednoj opštini beba je sve više

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima