VELIKI NAŠ DRAGOŠ KALAJIĆ: Vukašinović povodom 18. godišnjice smrti jednog od najznačajnijih srpskih intelektualaca druge polovine 20. veka

J. S.

07. 09. 2023. u 12:40

POVODOM osamnaeste godišnjice od smrti slikara, novinara, pisca, jednog od najznačajnijih srpskih intelektualaca druge polovine 20. veka Dragoša Kalajića,novinar i publicista Milorad Vukašinović priredio je predavanje o ličnosti i delu mislioca koji je imao nesporan uticaj na našoj društvenoj sceni tokom nekoliko decenija.

ВЕЛИКИ НАШ ДРАГОШ КАЛАЈИЋ: Вукашиновић поводом 18. годишњице смрти једног од најзначајнијих српских интелектуалаца друге половине 20. века

KCNS

Vukašinović primećuje da je u godinama nakon Kalajićeve prerane smrti izostala sveobuhvatna analiza njegovog stvaralaštva, koja je prvenstveno posledica dominantnog ideološkog diskursa u već odavno kolonizovanoj srpskoj kulturi.

Govoreći o Kalajićevim promišljanjima i predviđanjima događaja u novijoj istoriji, te posledicama koje bi mogle i koje su zaista i usledile jer smo na koncu svedočili tektonskim promenama na istorijskoj pozornici, Vukašinović je apostrofirao Kalajićevu zbirku eseja „Izdana Evropa" (1994), izdvojivši tri najupečatljivija teksta.

To su : esej o rušenju rumunskog predsednika Čaušeskua koji je sa suprugom Elenom brutalno streljan, esej pod naslovom „Alal vera Sadame" posvećen Sadamu Huseinu i razotkrivanju pravih uzroka takozvane Prve pustinjske oluje, te esej posvećen analizi procesa unutar Rimokatoličke crkve, što je tema od posebnog značaja za naše društvo zbog evidentne umešanosti papske države u raspad SFRJ.

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „Naš Dragoš Kalajić" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku