I MILOŠ I LUTER VEROVALI DA VEŠTICE POSTOJE: DR Boris Stojkovski o fenomenu veštičarenja u istoriji i tradiciji (VIDEO)

J. S.

26. 08. 2023. u 13:51

U OVOM svom predavanju dr Boris Stojkovski ukazuje da se u narodu odomaćila predstava veštice kao žene-čarobnice, najčešće neprijatnog fizičkog izgleda, koja jaše na metli, te da je to verovanje staro gotovo koliko i ljudski rod. Od Hamurabijevog zakona pa do progona veštica, čak i u Srbiji u vreme vladavine kneza Miloša, postojao je obrazac koji prepoznaje gatanje i bacanje čini kao priču o vešticama.

И МИЛОШ И ЛУТЕР ВЕРОВАЛИ ДА ВЕШТИЦЕ ПОСТОЈЕ: ДР Борис Стојковски о феномену вештичарења  у историји и традицији (ВИДЕО)

KCNS

Sistematski progon veštica, nastavlja predavač, vezan je za kraj srednjeg i početak novog veka, ponajpre u rimokatoličkoj crkvi, ali i među protestantima. Zanimljivo je da je i Martin Luter, koji je insistirao na borbi protiv sujeverja, verovao u postojanje veštica.

Tokom 19. veka bilo je slučajeva spaljivanja pojedinih žena u Srbiji jer se verovalo da su veštice. Postoje sporadični zapisi o istovetnim događajima i u Dalmaciji i Crnoj Gori.

Progon veštica počeo je najpre u Springfildu u Masačusetsu u 17. veku, pa se potom proširio sve do 19. veka. Sve religije sveta i sve veće civilizacije saglasne su da je u pitanju pagansko verovanje i praznoverje.

Predavanje dr Borisa Stojkovskog  „Fenomen veštica u istoriji i tradiciji" može se  pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)