VEĆINA ŽIVI U 20 KVADRATA PO OSOBI: Objavljeni podaci o gustini naseljenosti kuća i stanova

V.C.S.

25. 08. 2023. u 07:00

NAJVEĆI broj stanova u Srbiji ima površinu 20 do 30 kvadratnih metara po osobi, odnosno prosečno jednu do 1,25 soba po osobi. Ovo su pokazali najnoviji popisni podaci vezani za gustinu nastanjenosti, svojinu i osnov po kom domaćinstva koriste stan.

ВЕЋИНА ЖИВИ У 20 КВАДРАТА ПО ОСОБИ: Објављени подаци о густини насељености кућа и станова

FOTO: Arhiva novosti

Najgušće su naseljeni stanovi u centralnim beogradskim opštinama, Zemunu, Boru, Majdanpeku, Užicu i Raškoj oblasti, a najslabije Bačka, deo Banata i Istočne Srbije.

Prema rezultatima Popisa 2022, najveći broj stanova je u privatnom vlasništvu. Popisano je ukupno 3.536.885 u privatnoj svojini, što čini 97,9 odsto od ukupnog broja. Onih koji su u javnoj ili drugoj svojini, ima 33.724, što je manje od jedan odsto celokupnog stambenog fonda. Takođe, popisano je ukupno 2.292.325 stanova (ili 87,3 odsto od ukupnog broja nastanjenih), u kojima je bar jedan od članova domaćinstva vlasnik, dok 325.743 (ili 12,4 odsto) koriste zakupci, podstanari i srodnici.

Foto S. Bajić

Popisni listići

Najviše zakupaca, kao i onih koji žive kod rođaka ima u u Beogradu. U odnosu na ostale regione, u srpskoj prestonici je procentualno i najmanje vlasnika. Dosta podstanara ima i u niškom gradskom jezgru, Subotici, Novom Sadu, Kragujevcu.

U javnoj svojini najviše naseljenih stanova, osim u Beogradu, ima opet u Subotici, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Boru.

U Srbiji, kako pokazuju tabele Republičkog zavoda za statistiku, najviše ima stanova sa 20-30 kvadrata po osobi - kakvih je 23 odsto, a slede oni sa 40-60 kvadrata - takav je svaki peti.

NAPUŠTENI STANOVI

NAPUŠTENIH stanova u gradskim sredinama, kaže Dejana Đorđević, ima dvadeset odsto, što znači svaki peti je u gradu. Samo u Beogradu ih je oko 10.000, odnosno oko pola miliona. kvadrata.

- U Vojvodini imamo najviše stanova sa 60 i više kvadrata po osobi. Ovo je rezultat mnogih faktora, a najviše činjenice da se broj stanovnika smanjio, pa je samim tim i površina nastanjenih stanova veća po osobi - objašnjava Dejana Đorđević iz Republičkog zavoda za statistiku za "Novosti".

Kako je RZS ranije objavio, gotovo trećina od ukupno 3,6 miliona kuća i stanova u zemlji je nenaseljena. Neki su bukvalno napušteni, dok u drugima niko ne živi, ali su funkcionalni. U odnosu na prošli popis 2011, broj napuštenih domova veći je za skoro 10.000 i iznosi 123.000. Najviše ih je u zapadnoj, istočnoj i južnoj Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima