SLOBODU TREBA DA KORISTIMO DA BISMO SE USAVRŠAVALI: Obeležena godišnjica smrti kralja Petra Prvog na Oplencu

Novosti online

16. 08. 2023. u 15:32

KRALj Petar nam je još tada rekao da kada imamo slobodu, nju treba da koristimo da bismo sebe usavršavali i ono što je kod nas loše poništavali, ako to ne radimo u slobodi, onda idemo ka gubitku slobode, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković na obeležavanju 102. godišnjice od smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca.

СЛОБОДУ ТРЕБА ДА КОРИСТИМО ДА БИСМО СЕ УСАВРШАВАЛИ: Обележена годишњица смрти краља Петра Првог на Опленцу

Ministarstvo za rad

Ministar je podsetio da je kralj Petar uzdigao Srbiju demokratski, privredno, ekonomski, naučno i kulturno na zavidan nivo u Evropi tog vremena, kao i da je kroz Balkanske ratove i Prvi svetski rat doveo do oslobođenja i ujedinjenja našega naroda.

- Iza njega ostao je ispunjen Kosovski zavet, ostala je ova predivna Mauzolej crkva na Oplencu, ali i mnogo toga drugog po Srbiji. Zato je i bitno što se ovoga puta, na današnji dan, ovde okupilo dosta naših ljudi, jer je i to potvrda da se kao država, kao vlast, trudimo da ne zaboravljamo one koji su ovoj zemlji doneli slobodu, koji su je ojačali i koji su je uzdigli - istakao je ministar tokom obraćanja u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Ministarstvo za rad

 

Govoreći o kulturi sećanja, kazao je da su u poslednjih pet godina podignuta tri spomenika kralju Petru - u Subotici, Bačkoj Palanci i Novom Sadu.

- Čuvajući kulturu sećanja, mi, u stvari, stvaramo Srbiju za buduće generacije i za naše potomstvo, a ugledajući se na svetle primere iz naše prošlosti, idemo upravo tim putem, putem jačanja, građenja Srbije koja je politički, ekonomski, vojno, ali i naučno država, ne samo evropskog, već svetskog nivoa - zaključio je ministar.

Ministarstvo za rad

 

On je položio venac i odao počast kralju Petru Prvom, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici opštine Topola, Zadužbine „Kralj Petar Prvi“ i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos služio je episkop šumadijski gospodin Jovan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)