STIŽU NOVE PADAVINE: U ovom delu zemlje biće najobilnije

Novosti online

07. 08. 2023. u 13:23

SRBIJA je danas pod uticajem veoma izraženog visinskog ciklona sa centrom iznad centralne Evrope, a do našeg područja će u sklopu severozapadnog visinskog strujanja i dalje stizati sveža vazdušna masa.

СТИЖУ НОВЕ ПАДАВИНЕ: У овом делу земље биће најобилније

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Pre podne u svim predelima Srbije biće suvo, u mnogim predelima i sunčano, navodi u najnovijoj prognozi meteorolog Đorđe Đurić.

Već tokom jutra oblačni sistem sa padavinama formirao se iznad severnog i srednjeg Jadrana i on će se tokom dana premeštati preko centralne Hrvatske, Dalmacije i BiH dalje prema istoku.

Već u toku ranog poslepodneva oblačni sistem zahvatiće zapadne predele Srbije i doneti kišu i pljuskove sa grmljavinom. U nastavku poslepodneva ovaj sistem premeštaće se dalje prema istoku, tako da se u većem delu Srbije povremeno očekuju kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, a suvo bi ostalo samo na severu Vojvodine, do pred kraj dana i na jugu i istoku Srbije.

Ne očekuje se opasnost od grmljavinskih oluja i grada.

Kasnije posle podne nad zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije očekuje se intenziviranje padavina uz obilnije pljuskove, a pred kraj dana obilniji pljuskovi zahvatiće centralne, potom i istočne predele Srbije.

Na ovom području uz obilne pljuskove sa grmljavinom očekuju se i jači grmljavinski procesi, a za 6 sati moglo bi da padne od 20 do 30 litara kiše po kvadratnom metru, na nekim lokacijama lokalno i više. Očekuje se nagli rast manjih tokova, uz opasnost od izlivanja kod manjih tokova i potoka bujičnih karaktera.

Najveća opasnost od poplava na manjim tokovima bujičnog karaktera očekuje se u zapadnim, jugozapadnim i istočnim predelima Srbije, odnosno na gornjim tokovima slivova Drine, Zapadne Morave, Ibra, Peka, Mlave i Timoka.

Postojaće opasnost da ponegde dođe do poplava i usled nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate veću količinu vode u veoma kratkom vremenskom intervalu, odnosno da dođe do urbanih poplava.

Najmanje padavina očekuje se na jugu i severu Srbije, uz prestanak padavina u Vojvodini. Talas obilnih padavina neće zahvatiti sever Srbije, niti Beograd.

U noći ka utorku očekuje se smirivanje situacije, da bi se talas obilnijih padavina samo još zadržavao iznad istočne Srbije, uz talas slabljenja i premeštanja dalje na istok.

U utorak se očekuje stabilizacija vremena, a slabih padavina biće još ujutro na istoku i jugoistoku Srbije. Biće i dalje sveže, uz temperature od 22 do 26°C, u Beogradu do 24°C.

Od srede se u svim predelima Srbije očekuje sunčano i toplije, prema kraju sedmice i sve toplije.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: Zastrašujuće kretanje oblaka nad jugom Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku