U NEBO GLEDA 26 GRADOVA I OPŠTINA: Širom Srbije saniraju štete od poplava i nevremena (FOTO/VIDEO)

E. V. N.

13. 06. 2023. u 19:00

DOK se utvrđuje i, gde je to iole moguće, sanira šteta koju su naseljima Moravičkog okruga nanele ogromne količine padavina, pažnju privlači činjenica da su reke i potoci u čačanskim selima uglavnom ostali u svojim koritima, koja su preventivno čišćena i održavana.

У НЕБО ГЛЕДА 26 ГРАДОВА И ОПШТИНА: Широм Србије санирају штете од поплавa и невремена (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: G.Šljivić

Najkritičnije je bilo u gradskoj sredini, gde je voda prodrla u podrumske prostorije više domaćinstava, a poplavljeno je bilo i par desetina automobila. Čačak je jedan od 26 gradova i opština širom naše zemlje u kome je proglašena vanredna sitiacija zbog nedavnih (ne)očekivano velikih padavina.

- Sva voda koja se slivala sa Gučkog puta završila je u Ulici kneza Miloša, odakle se razlila po ostalim saobraćajnicama, najviše u Stefana Prvovenčanog, Prvomajskoj, Stjeničkoj i okolnim, bočnim trasama - objašnjava direktor JP "Gradac" Milan Bojović. - Reagovali smo postavljanjem džakova sa peskom i ispumpavanjem iz podruma, ali je količina vode zaista bila ogromna, pa je u jednom trenutku u Ulici Svetog Save, kod hotela "Morava", na kolovozu "vodostaj" premašio 40 centimetara. Slivnici na raskrsnici kod "Crnogorca" nisu mogli sve da prime, pa se voda slila u Knez Miloševu, u kojoj nije izgrađena atmosferska kanalizacija....

U Ulici Bogdana Kapelana poplavljeno je nekoliko poslovnih i stambenih objekata, jer je Loznička reka napunila korito i nije bilo moguće ulivanje atmosferske kanalizacije. Zato je, u saradnji sa vatrogasno-spasilačkim jedinicama, na toj lokaciji zatvorena kišna kanalizacija, da se voda ne bi vraćala iz Lozničke reke u Ulicu Bogdana Kapelana. Slično je bilo i u Trbušanima, gde je čitav sliv reke Slatine i potoka Mijatovac bio pun, pa je na čitavoj teritoriji Čačka proglašena vanredna situacija... Dramatično je bilo i u ivanjičkom selu Vučak, gde je bujica odnela put i jedno domaćinstvo odsekla od sveta.

- Do ugroženih meštana odmah je poslata mehanizacija, ali je nova jaka kiša produbila i povećala već ogromne štete na putnoj infrastrukturi, a jedina srećna okolnost je što su reka Moravica i njene pritoke još u svojim koritima - kaže prvi čovek Opštine Momčilo Mitrović.

U Lučanima su bujične vode odnele oko 100 kilometara puteva, do pojedinih kuća se jedva može i terenskim vozilima, a čelnik lokalne samouprave Milivoje Dolović potvrđuje da je vanredno u čak 17 mesnih zajednica.... Na teritoriji Vrnjačke Banje oštećeno je oko četiri kilometara lokalnih saobraćajnica, te sedam mostova, uz više desetina domaćinstava u okolnim selima Gračac, Reka, Podunavci, Novo Selo i Vraneši. Sanacija štete i svega onoga što je bujica nanela u centar prestonice srpskog kontinetalnog turizma brzo je obavljena, a za rekonstrukciju oštećenih puteva lokalna samouprava očekuje i pomoć države...

Član kraljevačkog Gradskog veća zadužen za vanredne situacije, Radoica Kočović, "raportira" da su bujični vodotokovi, slivajući se sa obližnjih planina, oštetili lokalne saobraćajnice u Bogutovcu, Loptanici, Bogutovačkoj Banji, Dragodsinjcima, selima podno Gledićkih planina, te Obrvi i Lađevcima. Sve to pokrenulo je i odrone kamenja i zemlje u Bogutovačkom kraju, gde mehanizacija uveliko čisti puteve, a u toku je i zvanično procenjivanje štete... Iako su u Jagodini nadležni učinili sve što je trebalo i pre elementarnih nepogoda, zbog više od 100 litara kiše po kvadratu, na čitavoj teritoriji grada i dalje je na snazi vanredna situacija.

Korita reka Belica i Lugomir su proširena, peskom je napunjeno više od 10.000 džakova od kojih se formiraju zaštitni bedemi, a angažovana je i firma koja je usisala velike količine mulja, peska, kamena, otpada od drveća i lišća - sve ono zbog čega se kišna kanalizacija u Jagodini zapušila, pa nije mogla da primi ni projektovane količine vode.

- Najnovije padavine nisu izazvale štetu u samom gradu, ali su stradala sela Dragoševac, Šantarovac, Šuljkovac i Bunar, gde je bilo odrona, a stihija je nosila automobile i traktore, te "čupala" bandere - kaže komandant Štaba za vanredne situacije u Jagodini Ratko Stevanović...

U PARAĆINU UDAVLjENO 3.000 PILIĆA

KADA su bujične vode sa Juhora prodrle na farmu živine Miroslava Stevanovića iz sela Potočac kod Paraćina, u objektu se nalazilo 8.000 pilića. Domaćini su, najpre, pokušali da ispumpaju poplavu, ali nije bilo efekta, pa su prionuli na evakuaciju peradi...

- Nažalost, mnogo pilića je zauvek ostalo pod slamom, između 2.500 i 3.000, a ogromna vlaga nepovratno je uništila i koncentrat pripremljen za ishranu pilića - kaže Stevanović, dok čeka da na teren izađu veterinarska i opštinska komisija za procenu štete. (Z. R.)

U svilajnačkoj opštini vanredna situacija proglašena je u selu Vojska, gde je poplavljeno nekoliko desetina domaćinstava, a voda je ušla i u više kuća, pa su ekipe imale mnogo posla da ispumpaju bar dao naplavina... Od 12. juna vanredno je i na čitavom području Ćuprije, gde su angažovani svi raspoloživi kapaciteti vatrogasaca, JKP "Ravno 2014", putara i tamošnje Vodoprivredne organizacije...

Rekovčani se sa najviše problema suočavaju u selima Tečić, Loćika, Beočić, Sekurič i Ursule. Predsednik Opštine Aleksandar Đorđević posebno ističe da je, usled udara vode iz reke u obalu, u Loćiki odnet asfaltni put, dok je u Beočiću, u delu Grača, putna infrastruktura potpuno uništena... Početak sedmice doneo je vanrednu situaciju i u Despotovcu...

Padavine su i u paraćinskoj opštini - posebno u atarima Svojnova i Drenovca - za samo dva dana premašile 100 litara po kvadratnom metru, što je dovelo do izlivanja bujičnih vodotokova i plavljenja puteva, dvorišta, podruma... Vanredno je na čitavoj teritoriji grada na Crnici, a nadležni saopštavaju da je najteže u podjuhorskim selima Svojnovo i Potočac, gde su se izlili potoci, ali i u Drenovcu, Sikirici i Ratarima, sa druge strane Velike Morave. Pored devastiranih puteva, posle povlačenja vode ostali su uništeni usevi, te dvorišta prepuna svakovrsnih naplavina. Dežurne opštinske ekipe pomagale su građanima da postave barijere, a juče pre podne, zbog izlivanja vode na kolovoz, za saobraćaj je izvesno vreme bio zatvoren regionalni put ka Striži, a ugrožena je i opštinska trasa ka Donjem Katunu. U samom Paraćinu poplave nema, ali je Štab za vanredne situacije izdao naredbu da u pripravnosti budu timovi zaduženi za postavljanje mobilne zaštitne ograde za odbranu grada od izlivanja Crnice, posebno u delovima gde nema fiksnih, betonskih zidova...

Gotovo da nema ni dela Rasinskog okruga koji ne "pliva" u vodi, a među najugroženijima su zapadnomoravska sela Velika Drenova, Selište, Medveđa. Bujične reke slile su se na plodne oranice, koje na teritoriji Trstenika zauzimaju bezmalo 30.000 hektara.

- Prizor je jeziv, a pod vodom nam je čak 15.000 podloga za ruže - očajna je Ivana Janković iz Velike Drenove, a znatna materijalna šteta izvesna je i u Selištu, Mijajlovci, Stragarima, Ribniku, Počekovini, Donjoj i Gornjoj Crnišavi, pa predsednica Opštine Milena Turk kaže da su, zbog prodora vode u više stambenih i pomoćnih objekata, za ispumpavanje angažovani vatrogasci i pripadnici JP "Srbija vode".

Iz Opštinskog štaba za vanredne situacije podsećaju domaćine da su obavezni da održavaju kanale pored svojih kuća, jer su upravo zapušeni odvodi i propusti doveli do problema koji su 10. juna eskalirali proglašavanjem vanredne situacije... Na teritoriji Varvarina, zbog bujica je kritično u Suvaji, Bačini i u Obrežu... Najfrekeventije kruševačke ulice suočene su sa sporim oticanjem vode, a ugroženi su objekti na Jasičkom putu, te u Ulici cara Lazara... Vanredno je i u Aleksandrovcu, te delu Ćićevca...

U odnosu na početak sedmice, stanje u Sokobanji je stabilnije. Iako prve procene pokazuju da su pričinjene štete ogromne, zbog obilnih padavina i izlivanja reke Moravice sve ekipe i raspoloživa mehanizacija i dalje su na terenu. Poplava je ugrozila 50 domaćinstava i oko 200 ljudi u sokobanjskom naselju, kojima je voda ušla u podrume i u prizemlje objekata.

- Brzim reagovanjem i u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije, te ljudstvom iz javnog preduzeća "Srbija vode", otklonjene su najteže posledice, a preventivno smo postavili džakove sa peskom, odlučni da spasimo svaki dom i zaštitimo sve živote - poručuje Miodrag Nikolić, predsednik Opštine i komandant Štaba za vanredne situacije, precizirajući da, usled obilnih padavina, kanalizacija nije mogla da primi svu nadošlu vodu, pa su poplavljeni putevi prvog i drugog reda.

Ošrtećene su i ugrožene trase Aleksinac - Sokobanja, Sokobanja - Knjaževac i Sokobanja - Boljevac, a za saobraćaj su zatvoreni opštinski putevi prema selima Beli Potok i Dugo Polje, kao i takozvani mlinski most u Rtanjskoj ulici, i jedan od prilaza Vrelu, iz pravca Čitluka.

Poplava je, naglašava Nikolić, ugrozila i Opštinsku deponiju koja se nalazi između Sokobanje i Bovanskog jezera.

BONUS VIDEO - VANREDNA SITUACIJA U ĆIĆEVCU: Poslednje nepogode četvrte veće ove godine na područu Aleksandrovca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)