OBELEŽAVAMO VAŽAN PRAVOSLAVNI PRAZNIK: Danas valja ispoštovati ova tri stara običaja

Novosti online

07. 06. 2023. u 07:33

OVAJ praznik nazivaju Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja, a u Srbiji se proslavlja nekoliko praznika posvećenih ovom svetitelju.

ОБЕЛЕЖАВАМО ВАЖАН ПРАВОСЛАВНИ ПРАЗНИК: Данас ваља испоштовати ова три стара обичаја

Foto: Arhiva

Praznik Svetog Jovana obeležava se 20. januara, dan njegovog rođenja obeležava se 7. jula, a dan smrti 29. avgusta kao praznik Usekovanje.

Sveti Jovan bio je propovednik koji je najavio dolazak Isusa Hrista, kako se navodi u Novom Zavetu. On je takođe bio prvi koji je krštavao u reci Jordan i govorio: "Ja vas krštavam vodom, ali onaj što ide za mnom jači je od mene… On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem" - reči su Svetog Jovana.

Za ovaj praznik mnogi vernici praktikuju razne običaje, a od davnina se veruje da se na ovaj dan otvara nebo. Takođe, postoji slično verovanje kao ono na Bogojavljenje, da se nebo u ponoć otvara i da treba poželeti želje.

Običaj je da se danas obavljaju teški fizički poslovi, kao i da se ne radi sa oštrim predmetima.

Treći običaj koji se vezuje za ovaj praznik jeste branje lekovitih biljaka - kantariona, nane, lincure i konjskog čibura.

Veruje se da Sunce kreće nazad sa severa prema jugu, triput stane i "zaigra" na današnji dan. Pored svih običaja ipak ostaje najvažnija molitva iz srca, praštanje, i ljubav.

BONUS VIDEO:

APEL PATRIJARHA PORFIRIJA: Da se verom i molitvom, a ne sukobima i podelama obratimo Gospodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo