GARDISTI NOSILI KIVOT SA MOŠTIMA SVETOG VLADIKE: U molitvenom hodu učestvovali pripadnici Vojske Srbije (FOTO)

Novosti online

25. 05. 2023. u 21:00

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je večeras Spasovdanskoj litiji kojom je obeležena slava grada Beograda, Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan, a koju je predvodio Njegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Porfirije.

ГАРДИСТИ НОСИЛИ КИВОТ СА МОШТИМА СВЕТОГ ВЛАДИКЕ: У молитвеном ходу учествовали припадници Војске Србије (ФОТО)

Foto: Instagram/milosvucevic_odbrana's profile picture milosvucevic_odbrana

Na Spasovdanskoj litiji, već tradicionalno, učestvuju pripadnici Garde Vojske Srbije i kadeti Vojne akademije, a u litiji su bili i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Na čelu litije bio je kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog koji je prenet iz manastira Lelić kod Valjeva u Vaznesenjsku crkvu u Beogradu.

Pripadnici Ministartsva odbrane i Vojske Srbije koračali su centralnim prestoničkim ulicama i uz najveće svetinje - ikonu presvete Bogorodice Trojeručice, ikonu Svetog vladike Nikolaja i Sveto Jevanđelje. 

Spasovdanska litija započela je okupljanjem u ulici Kralja Milana, a nastavljena je preko Trga Slavija i Bulevara Oslobođenja sve do hrama Svetog Save na Vračaru, na čijem platou je patrijarh Porfirije služio moleban i besedom se obratio okupljenom narodu pomolivši se za mir među ljudima.

Tokom litije, na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, služen je pomen postradalim đacima u OŠ "Vladislav Ribnikar", postradalima u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja. 

Prenos kivota sa moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog iz Valjeva u Beograd ispratili su, tokom jučerašnjeg dana, pripadnici Vojske Srbije sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije valjevske iz manastira Lelić kod Valjeva, sve do Vaznesenjske crkve u Beogradu.

Spasovdan kao gradska slava utvrđen je još 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd srpskom prestonicom i uzeo Spasovdan za gradsku slavu.

BONUS VIDEO: SPASOVDANSKA LITIJA - Pomen žrtvama iz "Ribnikara" i mladenovačkih sela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove