REVOLUCIJA U MEDICINI: Napravljen robot koji može da popravlja oštećene organe (VIDEO)

Novosti online

30. 03. 2023. u 01:25

TIM biomedicinskih inženjera u Australiji razvio je malog fleksibilnog robota koji može da se koristiti za 3D ispis biomaterijala direktno u ljudskom telu, u nadi da će pojednostaviti buduće medicinske postupke.

РЕВОЛУЦИЈА У МЕДИЦИНИ: Направљен робот који може да поправља оштећене органе (ВИДЕО)

Foto Ž. Knežević

3D bioprint je proces u kojem se prirodne strukture nalik tkivu ispisuju pomoću živih ćelija i drugih prirodnih tkiva poznatih kao „biomastilo“, da bi se popravila oštećenja organa ili tkiva ili ispucali krvni sudovi.

Korišćenje živih ćelija u procesu štampanja omogućuje ovim veštačkim strukturama da se prirodno stope s ljudskim telom i nastave da rastu.

Trenutno se biomaterijali moraju stvarati van tela pre oslanjanja na tipično invazivnu operaciju za umetanje materijala u telo, što može da dovede do velikog gubitka krvi, infekcija i drugih komplikacija.

Tan No Do, vođa tima i direktor Laboratorije za medicinsku robotiku Univerziteta Novi Južni Vels, rekao je da će ovaj novi uređaj, nazvan F3DB, eliminisati te komplikacije i rizike ispisivanjem direktno unutar tela.

-Trenutno nijedna komercijalno dostupna tehnologija ne može da izvede direktan 3D ispis unutar ljudskog tela, rekao je Tan No Do.

F3DB ima glavu za štampanje s tri ose koja se može savijati i okretati pomoću hidraulike na vrhu mekane robotske ruke. Mlaznica za štampanje može da ispisuje unapred programirane oblike ili se njome može upravljati ručno ako je potreban složeniji ili neodređeniji ispis.

Najmanji prototip ima prečnik od otprilike 11-13 milimetara, slično komercijalnom endoskopu, ali bi u budućnosti mogao biti još manji.

-Meki roboti su vrlo dobri za rad s ljudskim telom, rekao je Tan No Do. „Oni mogu da ponude visoku fleksibilnost i prilagodljivost. To znači da mogu da se uklope u bilo koje područje unutar ljudskog tela“, preneo je „Jutarnji list“.

Tan No Do veruje da je uređaj na putu komercijalizacije u sledećih pet do sedam godina, dok se iščekuju dalja klinička ispitivanja.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar