DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA ZA LETO: Direktor RHMZ-a otkrio - Pred nama je mnogo tropskih dana

Novosti onlajn

14. 03. 2023. u 09:44

VEĆ SE formira i dugoročna vremenska prognoza za leto, navodi Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЛЕТО: Директор РХМЗ-а открио - Пред нама је много тропских дана

Foto: Tanjug

Ovog marta vreme je toplije od proseka, navodi Nikolić, piše "Blic".

Imaćemo od 30 do 55 tropskih dana

- U martu smo svedoci visokih temperatura, za vikend smo imali zahlađenje sa padavinama, a početkom ove nedelje ćemo imati toplije vreme, a od srede ćemo opet imati padavina. Veoma je karakteristično za mart da bude promenljivo vreme. Međutim, ovog marta vreme je toplije od proseka - kaže Nikolić.

Ukazao je na to da će mart biti topliji za neka plus 2 stepena.

- Tako će minimalna martovska temperatura biti od plus 6 ili 8. Zbog ovih čestih promena, neće biti puno padavina, očekuje se od 45 do 75 milimetara u nižim predelima, i do 90 u višim - navodi.

Osvrnuo se na to da se već formira i dugoročna vremenska prognoza za leto.

- Na osnovu trenutnih analiza mi imamo i prognozu za nastupajuće leto 2023. godine. Prema toj prognozi leto bi trebalo da bude toplije od proseka. Tako će leto biti prosečno toplije za jedan stepen. U junu, julu i avgustu očekujemo od 30 do 55 tropskih dana, to su dani kada će biti toplije od 30 stepeni. Padavine će biti prosečne, i one će se kretati od 150 milimetara do 260 u nižim, odnosno od 210 do 280 milimetara u višim - ističe on.

Blage zime

- Prošle godine smo imali toplo leto i toplu zimu evo sada, ali to ne utiče jedno na drugo. Toplo leto ne znači toplu zimu. Tačno je da su zime poslednjih godina bile blage i biće ih još, ali to ne znači da neće biti snega. Mi opet možemo očekivati i veće količine snega - napominje.

BONUS VIDEO: 

SVIMA SU NAM SUZE KRENULE: Kako su srpski spasioci izvukli devojku iz ruševina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!